Ingen polissak av Reinfeldtmejl

Inleder inte förundersökning

NYHETER

Det blir ingen polissak av mejlkampanjen mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Åklagarmyndigheten i Stockholm beslutade på tisdagen att inte inleda någon förundersökning.

Det innebär att moderaterna åtminstone inte med polisens hjälp får veta om det var fler inblandade på det socialdemokratiska partihögkvarteret i mejlkampanjen mot Fredrik Reinfeldt än Mats Lindström.

– Det här är i första hand en fråga för målsägande att driva. Det måste föreligga väldigt speciella skäl för att en åklagare ska väcka åtal och jag har inte sett att det funnits sådana skäl, säger vice överåklagare Kerstin Skarp i Stockholm till TT.

Enligt Skarp är det bara i undantagsfall som åklagare tar tag i sådana här misstänkta förtalsfrågor. Normalt är det upp till den enskilde att driva ett enskilt åtal.

Inget enskilt åtal

Men det tänker inte Fredrik Reinfeldt göra.

– Nej, det kommer jag inte att göra. Rättssystemet har visat att det fungerar. Utsetts någon för ett brott så polisanmäler man det. Sedan har vi en ordning då åklagare prövar om det räcker för åtal. Det är nu gjort, säger Reinfeldt.

En anledning till Reinfeldts polisanmälan var att få klarhet i om fler än Mats Lindström på det socialdemokratiska partihögkvarteret varit inblandade i mejlkampanjen.

– Nu får vi inte det och det är som det är. Poängen med polisanmälan var ju att få en legal prövning om vi den vägen skulle kunna få mer information. Men om åklagaren gör den här bedömningen så gör den det, säger partisekreteraren Sven Otto Littorin (m).

Sandlådepolitik

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tycker att det är bra att det kom ett så snabbt besked från åklagaren om att inte inleda en förundersökning.

– Det är det slutliga beviset för att det var fel av moderaterna att försöka göra en polissak av någonting som vi ville ge dem full insyn i. Men moderaterna valde att springa till polisen för att blanda in dem i valrörelsen, säger Ulvskog till TT.

Hon tycker att det är uppenbart att moderaterna försökt plocka politiska poäng på mejlen och kallar agerandet för sandlådepolitik.

Det tidigare erbjudandet från socialdemokraterna om att moderaterna ska få tillgång till allt material som finns om mejlen kvarstår alltjämt. Men moderaterna har tackat nej.

Privatspanare

– Skulle man göra det, så skulle man bli just den typen av privatspanare som Marita Ulvskog tydligen tycker är intressant. Det tycker inte vi är rimligt. Vi kan inte bedöma den informationen, säger Sven Otto Littorin.

Enligt Ulvskog fortsätter socialdemokraterna att internt undersöka omständigheterna kring mejlen och håller också på att leta sig bakåt i tiden för att se om det förekommit tidigare.

– Vi vill gå till botten med det här. Vi lägger det inte åt sidan, säger hon.

Mats Lindström, som tagit på sig ansvaret för att ha skickat mejlen till Fredrik Reinfeldt, har sagt upp sig från det socialdemokratiska högkvarteret, där han var en central person inför valet i höst i arbetet med opinionsanalyser.

Tidigare:

Owe Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM