– Pinsamt att glömma vad ledamöterna heter

Talman Björn von Sydow chattade om riksdagen, förtroendet för politiker – och sitt stora tågintresse

NYHETER

   Björn von Sydow säger: Hej, nu finns jag på plats!

busse säger: Hej Björn, vad måste man ha för kvalifikationer för att bli talman? Hur lång är utbildningen?

   Björn von Sydow säger: Man måste sitta i riksdagen och man måste kunna våra grundlagar.

Ola S säger: Hejsan! Tycker du att väljarna har ett nämnvärt inflytande på politiker i dagens samhälle, eller går partipolitiken före?

   Björn von Sydow säger: Partipolitiken utformar sig efter väljarnas värderingar och väljarna påverkar på så sätt politiken. Personkryssandet förstärker detta.

Marcus Eriksson säger: På vilket sätt kan ungdomar påverka politiken i Sverige? Och i så fall, i vilken omfattning?

   Björn von Sydow säger: Ett starkt och roligt sätt att påverka är att gå med i det politiska ungdomsförbund som ligger dina uppfattningar nära. Samtidigt vet jag att det finns många andra möjligheter för ungdomar att göra sin röst hörd, t.ex. här på Lunarstorm.

sassa säger: Vad är det märkligaste som har hänt i riksdagen under din tid som talman? Någon som fått ett stort utbrott eller så?

   Björn von Sydow säger: Nej, något sådant har jag inte varit med om.

AeT säger: Varför gillar du tåg så mycket?

   Björn von Sydow säger: Det är samma sak som att folk gillar datorer nu för tiden. Tåg var den gamla teknikens motsvarighet till datorkraft när jag växte upp.

ellebelle säger: Tja, vad gör egentligen talmannen sittar du bara där och bestämmer vem som får tala?

   Björn von Sydow säger: Ja, det gör jag till en del. Men jag leder också arbetet med hur riksdagen ska fungera och utvecklas. Dessutom företräder jag riksdagen i olika sammanhang, både nationellt och internationellt.

Lowe säger: Hej! Du är väl den mäktigaste personen i landet näst efter kungen, om jag inte minns fel. Tänker du mycket på att du har makt?

   Björn von Sydow säger: Nej, så är det inte. Riksdagen är det högsta statsorganet och därför kommer talmannen så i rangordningen, men både regeringen och partiledarna har mer politiskt inflytande. Jag ska vara neutral och inte yttra mig i sakpolitiska frågor. Eftersom jag inte har så mycket makt tänker jag inte heller så mycket på det.

fuzzyEskimo säger: Är det inte svårt att helt koppla bort partipolitiken, med tanke på ditt förflutna inom socialdemokraterna?

   Björn von Sydow säger: Inte i kammaren, men det är svårare när jag är ute och träffar folk i landet. Då får man nypa sig själv i armen ibland... men det går bra!

eye säger: Har du gjort bort dig någon gång som talman eller sagt något pinsamt?

   Björn von Sydow säger: Ja, jag har tappat bort namn på ledamöter ibland - det är pinsamt.

Anna säger: Gapet mellan de som sitter i riksdagen och oss vanliga människor känns enormt. Hur tycker du att man ska göra för att minska det? Tror inte att folk tycker att de har nåt gemensamt med dem som representerar dem - om de ens vet vilka de är...

   Björn von Sydow säger: Nej, så är det inte, det visar opinionsundersökningar. Ett bra sätt är att titta på riksdagens sändningar i SVT. Jag får många positiva reaktioner från människor som känner igen sig i det som sägs och känner igen "sina" riksdagsledamöter.

seppo säger: Skulle du vilja bli statsminister? Kan man bli det efter att ha varit talman? Varför får du inte prata politik?

   Björn von Sydow säger: Jag vill inte bli statsminister. Som talman ska man vara neutral för att ha förtroende både i riksdagen och i vårt samhälle. Jag har ingen rösträtt i kammaren.

krut-olle säger: Hej, kan man lita på politikerna?

   Björn von Sydow säger: Min forskning om detta säger ett villkorligt ja. Strävan efter att hålla samman i ett parti eller en koalition kan leda till oöverenstämmelser mellan vad man säger inåt och offentligt.

eye säger: Sveriges riksdag är väldigt lugn i jämförelse med engelska parlamentet. Är svenskar inte lika heta i sina åsikter eller vad beror detta på?

   Björn von Sydow säger: I gamla tider var det väldigt livligt och bråkigt men det är nog tryggare att ha det mer "lagom" som vi har det i dag. Men jag försöker uppmuntra till roligare och rappare debatter i kammaren.

sickan säger: Får du åka runt och representera Sverige med kungen ibland? Vilken är den största kändis du har träffat?

   Björn von Sydow säger: Kungen och talmannen uppträder mycket sällan tillsammans på det sättet. När jag var försvarsminister träffade jag Bill Clinton.

jakob säger: Hej vad tycker du om de "ungas röst" i samhället? Får de vara med eller?

   Björn von Sydow säger: Nej, inte tillräckligt. De unga har haft en sämre levnadsstandard än andra ända sedan 80-talet och det kanske hänger ihop.

fuzzyEskimo säger: Har du någonsin grälat med Göran Persson?

   Björn von Sydow säger: Nej.

Pyttanh säger: Vad är det mest betydelsefulla du presterat under din politiska karriär?

   Björn von Sydow säger: Nej, det kan jag inte svara på! Nu får jag vara talmansneutral!

esther säger: Hur många leksakståg har du?

   Björn von Sydow säger: Det var den svårast frågan hittills! Ett tåg använder mina medarbetares barn på riksdagen, ett engelskt modelltåg - Hornby - mycket ovanligt i Sverige, jag är också medlem i ÖSlJ, en förening som äger en egen smalspårig riktig järnväg i Mariefred.

   Björn von Sydow säger: Tack alla som deltagit!

ARTIKELN HANDLAR OM