Formkurvan pekar uppåt

Persson om sina tio år som statsminister: Jag har tänkt på att avgå

Foto: LoTTE FERNVALL
PRICKAR IN FORMEN Det blir många toppar och dalar när Göran Persson ritar sin formkurva över sina tio år som statsminister. "Så där ser kurvan ut, det är nog ungefär sant", säger han.
NYHETER

Ett hemligt nätverk med gamla kompisar är de som Göran Persson vänder sig till när det krisar.

Största misstaget var att inte gå i koalition med centern.

-Det hade varit rätt för landet.

Om en vecka är det tio år sedan Göran Persson valdes till socialdemokraternas partiledare. Sex dagar senare utsågs han till statsminister.

Tio oavbrutna år på toppen gör Göran Persson unik. Ingen har suttit lika länge i sträck sedan Tage Erlanders dagar.

Många gånger har han tänkt avgå. När Göran Persson ritar sin formkurva blir den dramatisk, efter höga toppar följer djupa dalar.

Ångrar mycket

Vad ångrar du mest?

- Det är mycket. Det vore märkligt om alla beslut man fattar blev bra. Men om jag skulle plocka ut något specifikt är det att vi inte satsade på en koalition med centern 1996. Då hade vi chansen.

-Men med mig som färsk partiledare var det inte möjligt. Det hade varit mycket, mycket svårt att få acceptens för i partiet. Men det hade varit rätt för landet att ta den matchen.

Varför då?

-Med facit i hand hade det gett ett mycket lättare parlamentariskt läge. Över blockgränsen. Och då hade vi fortsatt att regera tillsammans 1998 till 2002.

Har du någon gång under de här åren känt att landet varit hotat?

-Nej. Hotet hade vi sommaren före valet 1994. Sverige granskades av Valutafonden, IMF, som i praktiken gav direktiv om hur vi skulle driva politiken. Vi, som var i opposition, beord-rades till Stockholm för att lyssna till den där figuren från Valutafonden som inte hade särskilt mycket att komma med. Vår status var noll och vårt handlingsutrymme litet.

Frågar ungdomskompisarna

Under dina tio år har socialdemokraterna gått framåt i ett enda val, 2002. Hur känns det som meritlista?

-Att vi förlorade folkomröstningen om EMU är min stora politiska motgång. Men det har inte gått så dåligt för oss utan euron. På sikt tror jag dock att en stor valuta innebär ett bättre skydd för oss.

Har du någonsin ångrat att du tackade ja till att bli partiledare och statsminister?

-Ja, det vore dumt att säga något annat. Men inte under de senaste fem åren. De första åren var ohyggligt jobbiga. Då var det viktigt att ha äldre kompisar som backade upp.

Vilka pratar du med när det krisar?

-Thage G Peterson. Ingvar Carlsson. Och så ett gäng ungdomskamrater, vanliga människor som är intresserade av politik. Dem ber jag ge en second opinion (konsultation). Det är inte alltid proportionerna blir rätt i den här världen.

Vilka är de?

-Det säger jag inte. Då försvinner hela idén med det här exklusiva nätverket.

Innan du valdes till partiledare lovade du att sänka den öppna arbetslösheten till 4 procent senast år 2000. Nu är den 6,3 procent. Kommentar?

-Vi kommer att närma oss 4-procentsnivån igen bortåt valet.

Hur många gånger har du bestämt dig för att sluta?

-Jag har varit på väg flera gånger - och det måste man nog vara om man ska orka i det här jobbet. Jag är faktiskt en ganska spontan och temperamentsfull person.

Har du någon gång berättat om ditt beslut?

-Jag har talat med några stycken vid några tillfällen. Men det var ett tag sedan.

-En gång trasslade jag in mig i det här träsket offentligt. Det var efter ett fyra timmar långt KU-förhör, det var en jättepressträff och jag tänkte högt om att sluta. Förmodligen hade jag drabbats av ett blodsockerfall. "Jag tror att jag avgått", sa jag till mina medarbetare som dementerade.

Du har vittnat om att du kände dig bortkommen i början. Finns det fortfarande personer och situationer som gör dig osäker?

-Nej. Men alla kloka är osäkra när de ställs inför något nytt.

Moderaterna har haft tre partiledare under din karriär, Carl Bildt, Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt. Vem gillar du bäst?

-Alla tre är personligheter som det är lätt att tycka om. Men den duktigaste var Lars Tobisson. I praktiken var han partiledare under mina första år, när Bildt var i Bosnien. Han är en mycket kompetent, kraftfull oppositionspolitiker.

Väntar på Johanssons memoarer

Och de andra partiledarna?

-Olof Johansson, en av de mest intressanta personligheterna i svensk politik. Jag hoppas verkligen att han skriver sina memoarer.

Du har sparkat många ministrar. Vem av dem har du saknat mest?

-Ingen regeringsombildning har varit någon hastig manöver. Den största gjorde jag efter 1998 års val, jag tog valnederlaget på allvar. Där förlorade jag ett statsråd, Carl Tham, vars kamratskap jag saknade.

Kungen är statschef och du är regeringschef. Hur är er relation?

-Korrekt. Det är viktigt att vi har ett formellt och korrekt umgänge. Men vi har ingen personlig relation.

Hur ofta ringer ni varandra?

-Inte ofta. Men vi träffas ju mellan 10 och 15 gånger per år.

Med undantag av Luxemburgs premiärminister är du till tjänsteåren EU:s äldste. Vem är din bäste kompis där?

-Jag sätter ett väldigt stort värde på Tony Blair. Och så tycker jag mycket om den finske statsministern Matti Vanhanen. Och Luxemburgs Jean-Claude Juncker, han är en intressant politiker.

-Jag hade ju en kompis som försvann, Tysklands kansler Gerhard Schröder. Men vi håller kontakten, vi ringer varandra.

Ljög Lars Danielsson för dig och sa att han hade pratat med UD på annandag jul 2004?

-Jag lägger det där bakom mig. Den information han gav mig om läget var korrekt. Jag blev inte vilseledd.

Äter du kött numera?

-Det händer. Men för det mesta är det fisk och fågel.

Trött av kött

Men du ska ju bli köttbonde?

-Det betyder bara att man är oerhört försiktig med allt svinn. Jag mår inte bra av kött, jag blir trött, det tar för mycket kraft.

När flyttar du och Anitra Steen till Torp?

-I maj börjar vi sova där ute. Men vi flyttar in våra tillhörigheter under sommaren. Det ska bli roligt att packa upp mina böcker igen. De är gamla bekanta.

När blir du bonde på heltid?

-Bra fråga. Jag kommer att bli det. Men jag vet inte när.

Vem håller du på i Melodifestivalen?

-Lena Philipsson är bäst. Alla skäller på henne. Men hon står där tappert varje lördag och försöker sig på den ena lustigheten efter den andra. Jag kan bara säga till henne att det är inte så lätt, jag vet hur det är. Men i det långa loppet kommer Lena Philipsson också att bli uppskattad för det hon gör.

Nu har du en unik chans - du får formulera ditt eget eftermäle. Hur vill du bli ihågkommen?

-Det skulle aldrig falla mig in att försöka mig på. Så fåfäng och naiv är jag inte.

Här är ditt liv, Persson

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM