– Stans snutar ska bli NYPD

Moderaternas förslag – tuffare poliser

NOLLTOLERANS Poliserna i "På spaning i New York" sätter skräck i stans skurkar. Nu lägger moderaterna fram ett förslag att Stockholms poliskår ska ta efter sina New York-kollegor.
NYHETER

Moderaterna vill förvandla Stockholms poliskår till tuffa New York-snutar.

I alla fall om moderaterna får bestämma.

Sex månader före riksdagsvalet föreslår Kristina Axén Olin (m), ordförande i Polisstyrelsen, hårdare tag mot brottslingarna.

Mer nattjobb

Stockholms poliskår ska göra som sina kollegor i New York. Bland annat arbeta mer på den mörkare delen av dygnet.

- I New York är man effektivare på att använda sig av brottsstatistik. De styr insatser till den tid på dygnet då de flesta av brotten begås. I Sverige jobbar man mycket på kontorstid, säger hon.

Kristina Axén Olin vill även ha fler poliser. Dessutom ett ökat samarbete mellan kommunerna i Stockholm. I New York träffas polischeferna varje vecka och redogör för ej påbörjade brott. Den förebyggande verksamheten är viktig.

Nolltolerans

- Det handlar framförallt om att man har en nolltolerans mot brotten. Fastighetsägare, kommuner, poliser och näringsliv går samman och bestämmer sig för att inte ha skadegörelse.

Varför just en New York-modell, är de bäst i världen?

- De har minskat sin brottslighet väldigt mycket. Men vi borde lära oss av flera andra. Även i London har de effektiva metoder.

Så blir polisen hårdare