18 män hittades strypta i buss

Våldet i Irak trappas upp

1 av 3 | Foto: EPA/SCANPIX
CHOCK OCH FÖRTVIVLAN Kropparna efter de 18 mördade männen tas om hand på ett sjukhus i Bagdad. Här identifieras en av männen av en anhörig.
NYHETER

18 män hittades i går kväll mördade i en minibuss i västra Bagdad.

Deras händer var bakbundna och ögonen försedda med bindlar.

De hade hängts.

Dådet kan ha ett samband med det upptrappade våldet mellan shia- och sunnimuslimer.

Sent i går kväll upptäckte amerikanska trupper den stillastående minibussen i ett sunniarabiskt område i västra Bagdad. Inne i bussen fann de 18 döda män i olika åldrar. Senare meddelade polis och sjukhustjänstemän att offren hade strypts till döds.

Enligt Reuters var männen klädda i civila kläder.

Offren har ännu inte identifierats. Om det visar sig att det rör sig om antingen en grupp sunni- eller shiamuslimer befarar irakisk polis att det makabra dådet kan leda till blodiga motreaktioner, rapporterar Reuters.

Upptrappat våld

Den 22 februari bombades den gyllene moskén i Samarra. En moské med stort symbolvärde för många shiamuslimer. Attentatet har lett till upptrappat våld mellan shiiter och sunniter i landet. Det talas till och med om risk för inbördeskrig.

Folk i stadsdelen Amariyah, där de 18 döda männen hittades, har anklagat polis och säkerhetsstyrkor för att föra bort och mörda civila sunniter, uppger TT.

Det var sunniaraberna som hade makten under Saddam Husseins tid som landets president. I dag leds landet av en shiadominerad regering.

Minst tio döda

I går dödades ytterligare minst tio människor i Bagdad och andra irakiska städer.

På grund av oroligheterna skjuts nu öppnandet av det nya parlamentet på framtiden, rapporterar CNN. Parlamentet som valdes i december skulle enligt planerna hålla sitt första möte på söndag. President Jalal Talabani har redan flyttat fram öppnandet en gång.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM