Svensk el kom från grym diktatur

Statliga Vattenfall köpte uran från Uzbekistan

Foto: AP
Tungt beväpnad militär slog till mot demonstranter i staden Andijan i maj 2005. Hundratals människor dödades.
NYHETER

Delar av din el kan komma från en av världens grymmaste diktaturer - Uzbekistan.

Enligt tv4:s Kalla Fakta har statliga Vattenfall i flera år köpt uran från det centralasiatiska landet där presidenten styr med järnhand.

Invånare i staden Andijan i Uzbekistan går förbi rader av döda sedan militären skjutit rakt in i en folkmassa i maj 2005.

Fortfarande får vi ungefär hälften av vår el från kärnkraften och varje år går 1 500 ton uran åt till kärnkraftsindustrin.

Enligt tv4:s Kalla Fakta har sedan 1990-talet delar av uranet kommit från det centralasiatiska landet Uzbekistan - en av världens grymmaste regimer. Inköpare: statliga Vattenfall.

– När man köper uran från ett statligt uzbekiskt bolag så stöder den svenska staten och regeringen regimen i Uzbekistan och det som sker där, säger Craig Murray, den förre brittiska ambassadören i landet, till Kalla Fakta.

Politiska fångar

Enligt Murray sitter i dag 10 000-tals människor fängslade i Uzbekistan av politiska skäl. Tortyr och övergrepp har satts i system. Våren 2005 dödades hundratals, kanske tustentals människor i en massaker i östra delen av landet.

Och ett av diktator Islam Karimovs viktigaste medel för förtrycket är försäljningen av uran.

Men statliga Vattenfall tillbakavisar kritiken.

UD:s rekommendationer

– Vi diskuterar inte politik och regimen direkt, utan tittar på den verksamhet som vi jobbar gentemot och om miljön runt den är bra, säger Agneta Rising, miljöchef på Vattenfall, till Kalla Fakta.

På Vattenfalls hemsida skriver man i dag att bolaget har följt svenska UD:s rekommendationer när det gäller handelsrelationer med andra länder.

Samtidigt meddelar man att avtalet med Uzbekistan har upphört "av affärsskäl" från och med 2006.

Johanna Melén