Överåklagare välkomnar JO:s granskning

"Just nu saknar jag allt förtroende för Danielsson"

NYHETER

Överåklagaren och folkpartisten Sven-Erik Alhem välkomnar JO:s granskning av statssekreterare Lars Danielsson.

– Måtte han gå till botten med detta. Det här är ägnat att skada förtroendet för alla myndighetspersoner, säger han, till aftonbladet.se.

Idag beslutade Justitieombudsman Nils-Olof Berggren att granska vad Lars Danielsson egentligen hade för sig i samband med flodvågskatastrofen i december 2004.

För Katastrofkommissionen berättade Danielsson att han flera gånger den 26 december ringde kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Uppgifter som han senare tog tillbaka.

Regeringen vägrar

Danielsson har också sagt att han gick till sin arbetsplats Rosenbad under dagen. Men hittills har ingen kunnat bekräfta att det var så.

Sveriges Radios Ekoredaktion har därför krävt att få veta om Lars Danielsson finns registrerad i Rosenbads inpasseringssystem. Regeringen vägrar att lämna ut uppgifterna med hänsyn till rikets säkerhet. Helt befängt, tycker överåklagare Alhem.

"Ytterst märkligt"

– Om man har haft en så allvarlig incident att en statssekreterare ger uppgifter om tre tydliga telefonsamtal men sedan ändrar uppgifterna, då är det ytterst märklligt att man inte lämnar ut en så pass ickekänslig uppgift, som bara rör en person.

Alhem menar att hemlighetsmakeriet bidrar till det bristande förtroende som redan finns hos många människor mot svenska myndigheter. Han hoppas därför att JO går till botten i sin granskning.

– Just nu saknar åtminstone jag allt förtroende för Danielsson.

Johanna Melén