Buggning tillåts i misstänktas hem

Polis får rätt till hemlig avlyssning efter uppgörelse mellan s och fp

NYHETER

Stockholm

Svensk polis ska få rätt att i hemlighet avlyssna våra hem.

I dag kom regeringen överens med folkpartiet i den kontroversiella frågan om buggning.

– Nu ska inte brottslingar kunna ha en frizon i Sverige längre, säger Johan Pehrson (fp), ordförande i riksdagens justitieutskott, till aftonbladet.se.

Enligt förslaget ska hemlig avlyssning, eller buggning, tillåtas om man misstänker brott som kan ge minst fyra års fängelse. Det kan till exempel handla om grova narkotikabrott, mord eller grova rån.

Vissa lokaler får inte buggas alls. Det gäller bland annat redaktioner, advokatkontor, läkarmottagningar och socialkontor.

Kontrollerande myndighet

– Vi har fått igenom de viktigaste rättssäkerhetsgarantierna som är nödvändiga och som minimerar risken för felaktiga integritetskränkningar, säger Johan Pehrson, tilll aftonbladet.se.

Bland annat införs en kontrollerande myndighet som ska se till så att avlyssningen sköts på ett riktigt sätt.

Det ska också krävas domstolsbeslut för att tillåta buggning och den som blir avlyssnad ska få reda på det i efterhand.

Hur stor är risken att oskyldiga människor kommer att avlyssnas?

– Jag ser den risken som väldigt, väldigt liten. Och om det sker så är det här omgärdat av särskild sekretess. Alla länder i Europa har det här. Nu kan inte brottslingar längre ha en frizon i Sverige.

Liberala ungdomsförbundet är kritiskt till uppgörelsen och skriver i en kommentar att moderpartiet nu agerar dörrmatta åt justitieminister Thomas Bodström.

– Jag har stor respekt för de människor som säger att det här är principiellt fel. Men det är lite naivt att tro att svensk demokrati kan skydda sig mot de hot som finns utan att ge polisen verktyg.

Regeringen och folkpartiet lägger fram förslaget i nästa vecka och om det går igenom i riksdagen kan buggning tillåtas från den 1 juli i år.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM