Fågelinfluensan ett hot att ta på allvar?

En del visar oro, men de flesta anser viruslarmet vara överdrivet

NYHETER

Fågelinfluensan, eller närmare bestämt H5N1-viruset, har landat i Sverige. Flera fåglar har hittats döda och nu tyder det mesta på att viruset även kan ha vandrat över till däggdjuren. Kvällens eftersnack handlade om just fågelinfluensan.

Foto: Mats Strand

Finns det anledning för oss människor att frukta fågelinfluensan? Kan det verkligen gå så långt att det aggressiva H5N1-viruset utvecklar sig till en pandemi? En del visade oro i efternacket.

Tezz skriver ”Fågelinfluensan ska man verkligen ha respekt för

det verkar vara många här som nonchalerar det, eller också är det på grund av rädsla, själv tycker jag det är riktigt otäckt” medan Murmel skriver ”Jag ska säga VAD VA DE JA SA när dom drabbas själva som tycker alla oroliga är dumma! nu när en mård har blitt smittad. verkar som ALLT och ALLA kan bli smittade vare sig man vill eller inte! även katter och hundar. undrar VAD som står näst.

”Vem tjänar på uppskrämda människor?”

Majoriteten läsare som tyckte till verkar dock relativt lugna inför virusspridningen. Många anser att media förstorat upp hotet.

”Oro, oro, oro, - det är så att man börjar undra varför media dag efter dag upprepar detta destruktiva "mantra"? Pengar är ju inblandat i det mesta nu för tiden. Så - vem tjänar på uppskrämda människor?”, skriver Sivan.

”Komiskt av aftonbladet och andra tidningar blåser upp detta så otroligt. Smittan har funnits länge och nu får dom upp ögonen för det i deras extrema nyhetstorka, då utbryter kalabalik. Jag sätter mitt liv på att det inte kommer dö mer än 500 personer i denna smitta”, skriver Zypher.

”Massmedia skapar hysterin -nu kan man frossa och ställa politiker och myndigheter mot väggen - ingen eftertanke alls -dåligt journalister”, skriver Glenn.

Viruset skämtas bort

Många valde också att skämta bort hotet från fågelinfluensan.

”Bunkra upp med skyddskläder, gasmasker och sprit, då fixar sig allt”, skriver Kalle Fnatt medan 1337-tinker skriver ”Livet är en sexuellt överförd sjukdom med 100% dödlighet”.

Aftonbladet.se