Alla försäkrar att viruset inte är farligt – för människor

Peter Kadhammar rapporterar från Oxelösund

1 av 4 | Foto: mats strand
heltäckande skyddsdräkter Brandmännen Jan Karlsson och Michael Colliander plockar upp döda fåglar i dammen i Oxelösund. "Vi hittade ett femtontal, mest gräsänder. Det är obehagligt", sa Jan Karlsson. Samtidigt, några hundra meter därifrån, höll kommunpolitiker och landshövdingen en presskonferens - och försäkrade att det inte finns någon anledning till oro.
NYHETER

OXELÖSUND

Två män i vita skyddsdräkter, med andningsskydd, skyddsglasögon och blåa gummihandskar, satt i en liten eka i dammen.

De rodde in i vassen och plockade upp den första döda fågeln, en gräsand.

Dammen som brandmännen Jan Karlsson och Michael Colliander rodde i är konstgjord och ligger strax norr om centrum i Oxelösund. Den anlades för att ge kylvatten till järnverket som ligger på andra sidan Aspaleden.

Det som i förrgår var en av stadens kända, alldagliga platser blev i går okänt, farligt territorium. Brandmännen i de vita dräkterna plockade upp fågel efter fågel ur vattnet.

"Jag är inte orolig"

Om de hade dött av fågelinfluensa eller inte visste ingen, men polisinspektör Anders Ersson, som stod vid stranden och tittade, sa:

- Två tre döda fåglar skulle kunna ligga här. Men sju åtta?

Ersson är jägare och kan naturen. "Jagar allt som går att skjuta." Han tittade ner på männen i ekan som arbetade under tystnad och fortsatte:

- Ändå är jag inte ett dugg orolig. Det finns inte en chans att det skulle kunna hända oss i Sverige något. De som drabbas är människor med dåligt immunförsvar i fattiga länder i Asien. Blir man dålig i Sverige går man till vårdcentralen och får hjälp.

Men innan dagen var slut skulle männen i ekan hitta betydligt fler än de sju åtta fåglar som hemvärnsmännen Hans Johansson och Thomas Österling hade sett från stranden.

Det var en märklig dag med dramatik och stränga försiktighetsåtgärder, och med ständiga lugnande besked om att de döda fåglarna inte är farliga för människor.

Dagen började med en hastigt inkallad presskonferens i kommunhuset, 600 meter från dammen där brandmännen rodde i sina vita rymddräkter. I ett trångt sammanträdesrum satt veterinärer, kommunala chefer, politiker, en representant för civilförsvaret och Sörmlands landshövding Bo Könberg.

Extra poliser kallades in

Deras budskap till journalisterna som trängdes längs väggarna var att tre döda viggar i fågelinfluensa inte ger anledning till oro för allmänheten.

Samtidigt sändes extra poliser till Oxelösund för att bland annat stänga av och bevaka området där en av viggarna hittades, på halvön Femöre. Ett dussin hemvärnsmän kallades in för att leta efter fler döda fåglar.

Insatsledningen från Jordbruksverket instruerade hemvärnsmännen att inte prata med journalister.

Vad skulle man tro?

- Det är hysteri, sa en av hemvärnsmännen, Göran Nordin, 75.

- En storm i ett vattenglas, sa hans kollega Johnny Lundgren, 77.

Tillsammans gick de bägge pensionärerna i kamouflageuniformer på en promenadväg i Våtmarken, ett friluftsområde norr om stan. Lundgren bar en plastkasse med skyddskläder och några gråa plastsäckar att lägga fåglar i.

"Tre miljoner kan dö"

Där de gick i det tysta, stilla snöfallet var de en bild av ett fridsamt samhälle som inte menar så mycket allvar ens när soldater kallas in. Det finns inget som på allvar hotar oss.

Sedan såg deras kolleger Österling och Johansson de döda änderna i dammen inne i stan. Men inte ens när brandmännen Karlsson och Colliander plockade upp fågel efter fågel tycktes fågelinfluensan bli ett verkligt hot.

- På tv sa de att tre miljoner människor kan dö om viruset muterar och sprids till människor, sa hemvärnsmannen Hans Johansson, förtidspensionär, tidigare säljare på Carlsberg. Men då hotas främst östra Asien, Kina.

När skymningen föll hade Karlsson och Colliander sökt igenom vassruggarna runt dammen. De drog upp ekan och lyfte ur plastsäckarna.

"Det är obehagligt"

Stämningen hade varit obekymrad, närmast lättsam. Men Jan Karlsson var mycket allvarlig när han tog av sig skyddsdräkten.

- Vi hittade ett femtontal döda fåglar. Mest gräsänder. På en sån här liten plats. Det är obehagligt. Det är inte ... normalt, sa han.

Läs mer

Peter Kadhammar