Han gömmer sig i registren

Polisen vill söka efter Hagamannen - får nej av myndigheterna

1 av 2
NYHETER

Den goda nyheten är att justitieminister Bodström ännu inte lyckats införa det totala storebrorssamhället.

Den dåliga är att polisen i Umeå fortfarande inte vet vem den farlige Hagamannen är.

Dessa två nyheter hänger ihop eftersom polisen i Umeå vill fiska efter uppgifter om tiotusentals svenska män i hopp om att någon kan vara Hagamannen, som har begått åtta brutala kvinnoöverfall och våldtäkter.

Knappast något folk är så registrerat som svenskarna. Vi finns i otaliga register -i databankerna samsas skurkar och hederliga, rika och fattiga, långa och korta, tjocka och smala. Där finns också Hagamannen. Sålunda har polisen i Umeå vänt sig till en rad myndigheter och bett att få uppgifter:

Socialkontoret i Umeå. Vilka män, 18 till 45 år gamla, har stödboende eller får på annat sätt kommunal omsorg i stadsdelen Teg?

En vild chansning

Pliktverket i Karlstad. Vilka män, kortare än 175 centimeter och födda mellan 1960 och 1978, har gjort värnplikt i Umeå? Vilka män, med samma kriterier, från Västerbotten har gjort lumpen någon annanstans eller fått frisedel?

Statistiska centralbyrån i Örebro. Vilka män i åldern 20 till 45 år har flyttat till stadsdelen Teg i Umeå mellan första januari 2000 och 15 december 2005?

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Vilka män, födda mellan 1963 och 1978, har sedan den första januari 1999 begärt att få lämna PKU-registret? (I PKU-registret finns blodprover från praktiskt taget alla som fötts i Sverige efter 1975. Polisens fråga är en vild chansning. Hagamannen har lämnat dna-spår efter sig. Kan han vara så listig att han därför begärt att få lämna PKU?)

Umeåpolisen har fått nej överallt. Det råder nämligen sekretess mellan myndigheter, och poliser kan inte klampa in på sjukhus och socialkontor och leta efter uppgifter i största allmänhet.

Det är en glad nyhet för alla som är oroliga över att landet har en justitieminister som ser som sin livsuppgift att införa mer övervakning av medborgarna. Men det är mindre roligt för Umeås kvinnor och de 30 kriminalpoliser som försöker hitta Hagamannen.

Famlar i mörkret

Sedan det senaste överfallet, i december, finns sex utredare från riksmordkommissionen i Stockholm i Umeå. En av dem, kriminalinspektör Göran Häggblad, säger att de ska stanna tills Hagamannen är gripen.

I så fall kanske de får mantalsskriva sig i Västerbotten. Att döma av frågorna till socialen, Pliktverket, SCB och Karolinska famlar polisen lika mycket nu som förra året, och året dessförinnan och hela vägen tillbaka till 1998, då det första överfallet skedde.

Rickard Johansson, chef för länskriminalen i Umeå, säger:

- I vårt arbete lägger sekretess hinder för att göra en bra utredning.

Dessbättre har nog Johansson fel. Om polisen genom att fiska bland tiotusentals namn skulle ramla på Hagamannen vore det en större lyckträff än om något av våldtäktsoffren hade känt igen honom.

Tidigare:

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM