Hon satt i fängelse för fredens skull

Ulrika Hävre åkte fast vid en vapeninspektion på JAS

NYHETER

Ulrika Hävre har jobbat som aktivist i 20 år. Hon började intressera sig för djurrättsfrågor som 13-åring.

Sen kom intresset för miljö och fredsfrågor.

I december satt hon en månad i fängelse för en vapeninspektion som hon gjort på JAS i Linköping.

Fredsaktivisten Ulrika Hävre.

– Jag klippte sönder två stängsel för att komma in och dömdes till en månads fängelse för olaga intrång och skadegörelse, säger Ulrika.

Hon ångrar sig inte. Även om tiden i fängelset var omtumlande så vill hon fortsätta.

”Livsnödvändigt”

– Det känns livsnödvändigt att försöka påverka. Ingen vill ha krig men ändå händer det inget. Fler och fler och tyngre och tyngre vapen tillverkas. Och det här med att Sverige skulle vara neutralt är ju bara bullshit. Det är vi som ser till att andra länder kan kriga genom att sälja vapen till dem, säger hon.

Den 14 januari 2004 bröt hon sig in på Saab Aeros fabrik i Linköping för en så kallad vapeninspektion. Vid fabriken tillverkas stridsflygplanet JAS 39 Gripen och Ulrika skulle undersöka om det fanns JAS-plan avsedda för export på platsen.

Säkerhetsaspekt

Aktionen var inte inriktad på att förstöra några vapen men plogbillsrörelsen följer upp vissa inspektioner med avrustningsaktioner, där de oskadliggör vapen så att de inte kan användas. I Linköping hittade Ulrika dock inga flygplan till export, den gången.

– Jag har gjort många vapeninspektioner men aldrig åkt fast förut. Den här gången fick jag förstöra två stängsel för att ta mig in. Jag stannade kvar och talade om för vakten att det var jag som gjort det. Det är så vi gör, vi står för det vi gjort och det finns en säkerhetsaspekt också, någon annan hade kunnat ta sig in efter mig, säger Ulrika.

Karin Abrahamsson ([email protected])