Smakexplosionen uteblir

För att orka resa till Stockholm på Centralen krävs det mer

NYHETER

Stockholm bjuder på lagom experimentell svensk mat.

Men för att lyckas i längden bör de ta sig från mittfåra till spjutspets.

Det här är inget ställe där man bara slinker förbi.

Eller, visst har man ärenden till Centralstationen allt som oftast.

Fast då är man troligen sjukt stressad och på väg till ett tåg. Eller fullastad med tunga väskor och har radarn inställd på att komma hem så fort som möjligt.

Ska man ta sig till det här området vid övriga tillfällen så krävs det att man erbjuds något man inte kan få på annat håll i stan. Det är lite tveksamt om det är så.

I och för sig snäll

Hovmästaren är i och för sig snäll som dan är lång, och proffsig utan att vara påträngande. Men få av varmrätterna som serveras känns tillräckligt speciella för att rättfärdiga ett pris på 265 kronor. Gös med havskräftor, spenat och hasselnötter är det bästa valet, väldigt gott och snyggt upplagt. Men lite safe.

Nyponsoppan chansas det istället med. Den görs i och för sig på färska nypon, men den serveras kall vilket känns konstigt i kombinationen med glass. Särskilt med tanke på årstiden.

Crazy godis

Avsmakningsmenyn kostar 695 kronor, med tillhörande vinpaket för 525 kronor.

Till det priset väntar man sig självklart smakexplosioner i gommen. Men de uteblir. Det enda som är värt att tänka tillbaka på är ankägget med löjrom som serveras med champagne, det känns extravagant, ryskt och härligt.

Godiset som serveras till kaffet är kanske ett försök att vara lite crazy efter alla milda, ovågade smaker. Där finns bland annat en vit chokladboll med viol- och lakritssmak som är precis så gräslig som det låter. Någon slags medelväg efterfrågas. Utan att för den sakens skull hamna i mittfåran.

Matombudsmannen