Långa fängelsestraff för Stavanger-rånarna

I dag föll domarna i Nokas-målet

1 av 3
Rånet i Stavanger fångades av en övervakningskamera.
NYHETER

181 års fängelse.

Det är den totala domen för de 13 män som åtalats för det brutala rånet mot Norsk kontantservice i Stavanger för snart två år sedan.

Vid rånet sköts en polisman till döds.

En av de huvudåtalade, svenske medborgaren Ikmet Kodzadziku, 25, dömdes till fängelse i 15 år.

Strax efter klockan 8 på morgonen den 5 april 2004 slog rånarligan till mot Norsk kontantservices lokaler på Domkirkeplassen i Stavanger.

Rånarna avfyrade mer än 100 skott och använde slägga för att ta sig in i lokalerna. När polis kom till platsen sköt rånarna flera skott mot insatschefen Arne Sigve Klungland. Han avled omedelbart.

Rånarna flydde från platsen i tre bilar med ett byte på motsvarande runt 66 miljoner svenska kronor. Pengar som till största delen fortfarande är borta.

Långa fängelsestraff

I dag föll domarna mot 13 av de inblandade. Däribland den svenske medborgaren Ikmet Kodzadziku, 25.

Han dömdes av Stavanger tingsrätt till fängelse i 15 år för grovt rån med dödlig utgång. Åklagaren yrkade på 18 år.

För samma brott dömdes ytterligare elva av de åtalade. Två dömdes för medhjälp till grovt rån. Domarna slutade på mellan 4 och 19 års fängelse.

Huvudmannen

För rånarligans huvudman, David Toska, 30, hade åklagaren krävt 21 års fängelse med så kallad förvaring. Ett straff som i praktiken innebär fängelse på livstid eftersom straffet kan förlängas livet ut.

Nu blev i stället hans straff tidsbegränsat till 19 år. Under rättegången i höstas överraskade han med att erkänna brottet.

De åtalade dömdes också att gemensamt betala närmare 62 miljoner kronor. De elva huvudåtalade ska dessutom betala nära 250 000 kronor till den dödade polismannens anhöriga.

Åklagaren tänker överklaga domen.

Johanna Melén