Grattis...

NYHETER

Belinda Olsson, 31, som fått stor uppmärksamhet för sin bok "Reporter erkänner: Gravidchock".

-Tack, det känns jätteroligt. Jag hade ställt in mig, som en katastrofberedskap, på att bli sågad. Nu känns det pirrigt att den äntligen finns i bokhandeln.

Flera länder är intresserade av att ge ut din bok. Hur känns det?

-Ja, både Frankrike och Norge förhandlar med förlaget. Sedan är det flera andra länder som visat intresse. Det hade jag inte räknat med.

Din bok har blivit bannlyst i Armenien. Hur gick det till?

-En armensk översättare hade publicerat ett utdrag ur huvudpersonen Agatas dagbok på ett forum på nätet. Men inlägget ströks omedelbart - det ansågs omoraliskt för armenska kvinnor.

Varför tycker vi om Agata?

-Av samma orsaker som vi inte tycker om henne. Antingen gillar man henne för att hon är befriande och pubertal, eller så stör man sig på att hon är så egocentrisk och inte så reflekterande.

Hur mycket av dig själv har du lånat ut till Agata?

-Mindre än vad de som läser boken förmodligen tror. Miljön är kvällstidningens och den skildrar det tuffa arbetstempot och hur det handlar om att hela tiden hålla sig framme, särskilt som tjej, för att lyckas. Annars är vi ganska olika. Agata hade tagit några glas champagne på releasefesten jag var på i går fast hon är gravid, det gjorde inte jag.

Till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

-Vår, vår, vår åt folket. Jag är så trött på det här vädret.

Anna Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM