Styvpappan: Släpp mig fri

Psykundersökning visar: Han var frisk när lille Bobby dog

NYHETER

Bobbys styvpappa är inte psykiskt störd.

Nu kräver han att bli försatt på fri fot.

-Åklagaren har inte presenterat ett enda bevis, säger hans advokat Per Oehme.

Foto: PRIVAT
PLÅGAD TILL DÖDS Bobby anmäldes försvunnen den 29 januari och hittades död nära tre veckor senare i Lovsjön utanför Jönköping. Mamman och hennes sambo anhölls misstänkta för mord. Nu har styvpappan genomgått en psykundersökning som visar att han var frisk vid tiden för Bobbys död.

Som Aftonbladet tidigare berättat dog tioårige Bobby under de mest fruktansvärda förhållanden.

Polisens utredare arbetar med teorin att han tvingades stå ute på gårdstunet i vinterkylan så länge att det kostade honom livet.

Inte psykiskt störd

Både hans mamma och styvpappa sitter nu häktade, misstänkta för mord, och har genomgått rättspsykiatrisk utredning.

Aftonbladet kan i dag avslöja att styvpappan inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för Bobbys död. Inte heller under själva undersökningen visade han tecken på sådana problem.

Enligt intyget från Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Göteborg finns det därmed inget som hindrar att han döms till fängelse om rätten skulle finna honom skyldig.

Vill bli frisläppt

Nu begär styvpappan att bli försatt på fri fot eftersom han anser att åklagaren inte kommer någonstans med sin förundersökning. Styvpappan har överklagat häktningen till Göta hovrätt.

-Åklagaren har inte presenterat ett enda bevis på att något mord har begåtts. Det finns varken något obduktionsutlåtande eller preliminär bedömning av dödsorsaken, säger hans advokat Per Oehme.

Han väntar nu på att hovrätten ska begära in ett yttrande från åklagarsidan. Tidigast onsdag kan hovrättens beslut väntas.

Åklagare Erik Handmark har sagt att han kommer att behöva mer tid innan han är redo att väcka åtal.

Styvpappan förnekar

Om hovrätten inte försätter styvpappan på fri fot kommer tingsrätten att hålla en ny häktningsförhandling senast på fredag.

Enligt uppgift har Bobbys mamma berättat för polisen hur Bobby dog efter att ha tvingats stå utomhus i kylan. Styvpappan tillbakavisar de uppgifterna.

-Han har fått frågor om detta men säger att han hittade Bobby död i sängen, säger Per Oehme.

Han hittades död i Lovsjön den 17 februari

Olle Castelius, Zendry Svärdkrona