Ett sista farväl av Putte Wickman

1 av 6
sista resan Hustrun Sylvia Wickman, med klarinetten i famnen, och resten av familjen står utanför kyrkan i Stora Tuna och ser bilen med Putte Wickmans stoft köra iväg. Han ska gravsättas på Katarina kyrkogård på Södermalm i Stockholm.
NYHETER

BORLÄNGE

I solsken och gnistrande snö vid Stora Tuna kyrka tog familjen ett ömt farväl av Putte Wickman.

En älskad make, far, morfar och farfar.

Kistan var omgärdad av vackra blommor, men det viktigaste var klarinetten - som fanns både i och på kistan.

Stora Tunas fyra kyrkklockor från 1500-talet slog sprött, kyrkan var fylld av släktingar, vänner och kolleger, och blomdoft av många kransar med rosor, liljor och orkidéer.

Officiant var Anders Näslund, sjukhuspräst i Falun som träffade Putte Wickman under hans sista dagar.

-Vårt inre är i oordning en sådan här dag, sa Anders Näslund, därför är det viktigt med musiken, symbolerna och orden. Inte främst de sagda utan de tänkta, kända och upplevda.

Hundra röda rosor

När Anders Näslund tog upp den lilla spaden sa han att jorden han strödde på kistan kom från Putte Wickmans smultronställen, Kalvsboda i Sörmland och hemmet i Grycksbo.

Vissångaren Göran Fristorp spelade på gitarr "I folkviseton" av Nils Ferlin med de sanna orden "Kärleken kommer, kärleken går" Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt och aldrig jag lämnar det åter""

Claes Crona spelade "My Funny Valentine", flyktigt och lätt på piano.

På kistlocket låg 100 mörkröda rosor, på ett vitt band stod två ord: "Din Sly".

Sylvia Wickman, Putte Wickmans andra fru, hans barn och barnbarn stod länge runt kistan, och höll om varandra innan de tog farväl av en älskad make, pappa, morfar och farfar.

"Lill-Babs" och Loa

En lång rad vänner och artistkolleger, påtaligt rörda, defilerade förbi. Anders Berglund, Björn Skifs, Vicky von der Lancken, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Loa Falkman och Ingrid Dahlberg, landshövding i Dalarna.

-Hjälp oss nu i vår sorg och saknad, avslutade officianten Anders Näslund.

Kistan fördes till Stockholm och gravsätts på Katarina kyrkogård. Nästa fredag ges en minneskonsert i Storkyrkan i Stockholm.

Ulla-Lene Österholm

ARTIKELN HANDLAR OM