"Han såg trött och sliten ut"

Aftonbladets Wolfgang Hansson såg Milosevic i rätten

NYHETER

För två veckor sedan var Aftonbladets Wolfgang Hansson på plats i krigsförbrytartribunalen i Haag och såg Slobodan Milosevic.

– Han såg trött och sliten ut. Han rörde sig långsamt, säger han, till aftonbladet.se.

Rättegången mot Milosevic var inne på sitt fjärde år. På grund av hans vacklande hälsa hölls förhandlingarna bara tre dagar i veckan. Fyra timmar per dag.

För två veckor sedan var Wolfgang Hansson med i rättegångssalen.

– Bara under den tiden jag var där klagade han upprepade gånger över sin hälsa. Han sa att han hörde röster i huvudet.

– Samtidigt har det misstänkts att han utnyttjat sina hälsoproblem för att förhala processen.

Dåligt betyg

Enligt Wolfgang Hansson beror betydelsen av Milosevic död helt på hur han har avlidit. Rör det sig om ett självmord är det mycket allvarligt för tribunalen i Haag.

– Det blir det andra självmordet på kort tid och det blir ett mycket dåligt betyg på hur de sköter säkerheten för sina åtalade.

Enligt Hansson blir det ett argument för ledarna på Balkan att inte lämna ut de andra huvudåtalade - den förre bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic och dennes armébefälhavare Ratko Mladic.

Uträknad som ledare

Om det däremot visar sig att Milosevic dött en naturlig död blir de politiska konsekvenserna mindre.

– Milosevic var uträknad som ledare. Han skulle rimligen aldrig kunna komma tillbaka där.

Att målet mot den huvudåtalade inte kommer att kunna slutföras kan också inverka på läkningsprocessen på det krigshärjade Balkan.

– De som har råkat ut för krigsförbrytelser kommer aldrig att få se en dom som bevisar att det Milosevic höll på med var brottsligt.

– Men för världspolitiken har det inte så stor betydelse. Den här rättegången var Milosevic sista fajt, säger Wolfgang Hansson.

Tidigare artiklar:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM