"Beklagligt att processen inte kan genomföras"

Freivalds och Bildt om Milosevics död

NYHETER

– Det är beklagligt att processen mot Milosevic efter krigsförbrytelserna på Balkan nu inte kan genomföras till slut. Domstolsprocessen är en viktig del i försoningen, säger utrikesminister Laila Freivalds till svenska journalister på EU:s utrikesministermöte i Salzburg.

– Det är inte bara den rättsliga processen som nu avbryts.

På frågan om vad hon tror att Milosevics död utlöser för reaktioner i Serbien säger hon:

– Intrycket jag har är att de flesta serber vill att krigsförbrytare ska ställas inför rätta. Men det finns också de som ser Milosevic som en hjälte, säger Freivalds som ändå tror att försoningsprocessen och arbetet med att göra upp med det förflutna kan gå vidare.

Bildt: Ett allvarligt avbräck

Carl Bildt, tidigare partiledare för moderaterna och statsminister, har varit civil fredssamordnare på Balkan.

Han anser att Milosevics död är ”ett allvarligt avbräck för Haag-tribunalen”.

I en skriftlig kommentar till TT skriver Bildt att dödsfallet betyder att ”trots år av rättegång kommer vi aldrig att få en dom och därmed ett avgörande i viktiga skuldfrågor”.

Bildt kallar Milosevic för mer kommunist än nationalist, ”men framför allt var han en maktspelande opportunist”.

”När kommunismen och dess stat föll samman kastade han sig på nationalismen och försökte rida den. Och därmed blev han en av dem som medverkade till att driva Balkan in i dess tragedi”, skriver Bildt.

Stökigt på kort sigt

Nationalisterna i Serbien kan komma att känna att Haag har dödat Milosevic. På kort sikt kan det kanske bli stökigt och demonstrationer, men på lång sikt har jag svårt att se att det har så stor politisk betydelse, säger Ulla Nordlöf-Lagerkranz, Balkankännare vid Utrikespolitiska institutet (UI), till TT.

Hon påpekar att dödsbudet kommer samtidigt som Kosovos statsrättsliga status ska lösas internationellt under året – och att Serbien där sannolikt kommer att får backa långt från sina uttalade ståndpunkter.

Nordlöf-Lagerkranz tror att inrikespolitiska krafter kan försöka utnyttja Milosevics död till att piska ytterligare liv i den gamla serbiska känslan av nationell utsatthet, och bromsa Serbiens närmande till EU.

Men samtidigt bedömer hon att dessa försök blir ganska verkningslösa. Milosevic har suttit i Haag sedan juni 2001. Hans politiska betydelse och aura har under tiden falnat avsevärt. Och andra, mycket kraftfulla intressen drar snarare Serbien närmare EU, påpekar Nordlöf-Lagerkranz.

– Särskilt ekonomiska intressen.

"Organiserade mordförsök på mig"

– För mig personligen är det verkligt svårt att kommentera Slobodan Milosevic. Han beordrade morden på många av mina kamrater och familjemedlemmar, säger den serbiske utrikesministern Vuk Draskovic på ett möte med EU:s utrikesministrar i Salzburg, där EU träffar Balkanländernas ministrar under lördagen.

Draskovic drog efter andan i trängseln med mikrofoner och kameror innan han svarade, för att samla sig.

– Han organiserade också mordförsök på mig. Det är beklagligt att han inte får möta rättvisan i domstol, sade Draskovic.

Tidigare artiklar: