FN-häkte kritiserat för att ge interner lyxliv

”Milosevic hade det verkligen riktigt bekvämt”

NYHETER

I cd-spelaren snurrade ofta Frank Sinatra-skivor och i korridoren kunde Slobodan Milosevic mingla med andra misstänkta krigsförbrytare.

Den FN-cell där Milosevic tillbringade merparten av sina sista fem år i livet var allt annat än spartansk.

Häktet i den holländska kurorten Scheveningen utanför Haag ligger ett par kilometer från själva FN-tribunalen. De intagna har egen butik där de kan köpa mat, cigaretter och telefonkort. Och precis utanför huvudentrén ligger en lekplats.

Som lyxhotell

En smått idyllisk tillvaro erbjuds några av världens kanske största förbrytare, hävdar kritiker.

De intagnas celler, som beskrivs som rum på lyxhotell, inkluderar egen toalett, dusch, bord, garderob, kaffebryggare, tv och säng. Där finns också bekväma stolar att koppla av i, när internerna inte vill gå ut i de gemensamma lokalerna för att spela spel, laga mat eller se på tv tillsammans.

Är man som fånge sugen på fysisk aktivitet är det inte heller några problem. Häktet erbjuder volleybollplan, inomhusfotboll, promenadstråk och gym.

De flesta av de 47 internerna är serber, men där finns även bosnier och kroater. Utöver 75 vakter har fångarna tillgång till tolkar och översättare, lärare, psykologer och läkare till en årlig kostnad av omkring sju miljoner euro (66 miljoner kronor).

”Riktigt bekvämt”

– Han hade det verkligen riktigt bekvämt med tanke på att han var fängslad, sade den före detta FN-åklagaren Richard Goldstone om Milosevics tillvaro i häktet i en BBC-intervju på lördagen.

Men häkteschefen Tim McFadden avvisar anklagelserna om att det skulle röra sig om en lyxtillvaro för de åtalade.

– Mitt ansvar är att sörja för dessa människors fysiska och känslomässiga tillstånd då de väntar på eller genomgår rättegång, sade McFadden.

TT-Reuters