Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Vem har rätt?

Olika besked om fågelvirus - experten svarar

MALMÖ

Ingen vet exakt hur det farliga fågelviruset sprids.

Ändå går myndigheterna ut med lugnande besked - samtidigt som vi ser personal i skyddsdräkter och avspärrningar.

Vem ska man lita på? Aftonbladet har frågat statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet är en av de åtta myndigheter som ingår i statens kraftsamling mot den aggressiva fågelinfluensan H5N1, som hittills krävt 90 människoliv.

   Hur farlig är fågelinfluensan egentligen för människor?

- Den frågan går inte att svara på enkelt. Men risken att smittas är nästan noll eftersom bara 200 människor insjuknat sedan 1997.

   Varför har då de som tar hand om de döda djuren skyddsdräkter på sig?

-På grund av att den exponering de utsätts för när de tar i smittade djur kan sprida smittan till människor. Det är också därför vi varnar alla för att ta i sjuka eller döda fåglar.

   Varför denna kraftfulla mobilisering från myndigheterna, och avspärrade områden, om viruset inte sprids lätt till människor?

- Det är för att skydda våra tamfågelbesättningar.

   Kan fåglarnas avföring sprida smittan?

- I stort sett är det bara direktkontakt med smittade djur som kan överföra viruset till människor. Men vi kan inte lämna en hundraprocentig garanti för att fågelbajs inte kan vara en smittväg.

   Katter har smittats. Hur är det med hundar?

- Det finns inga dokumenterade fall av att hundar insjuknat enligt vad jag känner till.

   Samtidigt som vi får höra att smittan är mycket aggressiv och dödlig sägs det att vilda änder har större motståndskraft mot viruset. Vad är det som gäller egentligen?

-Vilda fåglar blir sjuka 3-4 dagar efter att de smittats, men tillfrisknar oftast. Upp till en vecka därefter bär de viruset med sig och kan föra det vidare. Tamfåglar däremot dör inom loppet av några dagar.

   Kan fågelviruset spridas via maten vi äter?

- Det vet vi inte, men katter har uppenbarligen blivit det. Befinner man sig i områden där tamfåglar smittats rekommenderar vi att man bara äter ordentligt tillagat kött och ägg där gulan har stelnat under tillagningen, eftersom viruset inte klarar värme.

Per-Ola Ohlsson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet