Här är vinterns coolaste sporter

NYHETER

Modiga idrottare stoppas inte av lite kyla.

Här är de extrema vintersporterna för dig som längtar efter högre puls.

Foto: LARS ROSENLUND
Is i magen Några minusgrader sätter inte stopp för Stockholms extrem-sportare. Här klättrar Peter Almqvist vid Söder Mälarstrand.

Våghalsiga stockholmare jublar över det kyliga vädret. En del nyttjar senvintern till att åka rodel i över 100 kilometer i timmen. Andra dyker 40 meter under isen utan syre. Och en del väljer att klättra uppför isiga berg.

Adrenalinet flödar

- När det är sådan här riktig vinter finns det massor av platser att klättra på i Stockholm, säger Anna Halldén, 40, klätterinstruktör.

Ett vanligt tillhåll är Söder Mälarstrand. En plats som får hjärtat att pumpa, adrenalinet att flöda och benen att skaka.

Inte många olyckor

- Isklättring är väldigt extremt. Många tänder verkligen till på att de måste skärpa till sig ordentligt. Det händer inte så många olyckor. Men missbedömer man isen kan det bli väldigt farligt, säger hon.

Inget för veklingar med andra ord. Och i Stockholm är det mest ingenjörer och matematiker som är byggda av det hårdare virket.

- Min syster, som sysslar med extremskidåkning, brukar skämta om att det inte finns så mycket nördar i någon annan sport. Och inte bryr vi oss oss om mode heller, våra kläder går ju sönder direkt, skrattar Anna Halldén.

Extremsporter i Stockholm

Jonas Andersson, Aftonbladet