Bästisarna dog hand i hand

Drogs ut i havet i Thailand

1 av 3 | Foto: privat
HADE INGEN CHANS MOT STRÖMMARNA Josefin Ossman, 19 och Maria Lindström 20, växte upp tillsammans. De hade sparat länge för att kunna göra sin drömresa till Thailand, resan som blev deras sista. En simtur i vattnet utanför Koh Phangan slutade med båda flickornas död.
NYHETER

Koh Phangan

De drunknade hand i hand.

Josefin, 19, och Maria, 20, drogs ner av strömmar i det thailändska semesterparadiset Koh Phangan.

Nu har en svensk minnesfond startats för att samla in pengar till flytvästar och räddningsbåtar.

Josefin Ossman och Maria Lindström var bästa vänner. Uppväxta sida vid sida i den lilla orten Västerlösa utanför Linköping. I månader hade de planerat och sparat till sin drömresa i Asien.

-Josefin trivdes så bra i Thailand. Hon träffade massor av nya vänner, säger hennes mamma Vivianne Ossman.

Fest på stranden

Den 15 december förra året hade de nått ön Koh Phangan på östkusten. Tillsammans med fyra vänner begav de sig ner till stranden på eftermiddagen. På kvällen väntade en stor fest.

-Det var höga vågor och det blåste. De lekte och skrattade i vattnet och Josefin och Maria hamnade lite längre ut än de andra, säger Vivanne Ossman.

Plötsligt drogs de ner under ytan. De kraftiga underströmmarna kom utan förvarning, och de hade inte en chans att stå emot.

-De höll varandra i händerna och jag tror att de försökte rädda varandra. Sådan var hon Josefin, hon skulle aldrig släppa taget om Maria, säger Vivianne Ossman.

Deras vänner, thailändare som arbetade längs stranden, turister, alla försökte hjälpa dem, men ingen kom tillräckligt långt ut. Så fort de närmade sig de hjälplösa flickorna tog strömmarna tag i dem.

-De var oerhört starka. Jag simmade ut med ett rep, men det slets av, så kraftiga var strömmarna, säger dykinstruktören Neil Bambridge, som försökte rädda flickorna. Till slut höll strömmarna på att dra ner honom också, och han fick ge upp.

- Jag spolades upp på land av en våg. Bredvid mig låg Josefin livlös.

Sköljdes upp

Lite längre bort på stranden sköljde vågorna upp Marias kropp. Trots intensiva räddningsförsök gick deras liv inte att rädda.

Nu har skolan där de gick, Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, startat "Thailändska livräddningsfonden" för att samla in pengar till räddningsutrustning på ön. När olyckan inträffade fanns ingen sådan på stranden.

Fonden har redan samlat in pengar som räcker till varningsflaggor, flytvästar och rep.

-Men vi behöver gummibåtar och en anställd livräddare, säger Jan Eklöw, lärare på skolans medieprogram.

Stöd fonden för livräddning

Hemsida:

Anna Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM