Storbritannien tillverkar hemliga kärnvapen

NYHETER

London

Storbritannien har i hemlighet och i samarbete med USA utvecklat en ny typ av kärnvapenstridsspetsar.

Arbetet har pågått sedan valet i maj, skriver The Sunday Times.

Tidningen citerar en "högt uppsatt brittisk källa".

Regeringen genomförde projektet samtidigt som den hävdade att inga beslut hade tagits om vad - om någonting alls- som ska ersätta de nuvarande ubåtsbaserade långdistansrobotarna, skriver tidningen.

Forskningen kring de hemliga vapnen har gjorts vid kärnvapenfabriken i Aldermaston i södra England.

Forskarna har, enligt tidningen, velat producera en stridsspets med hjälp av välkänt och beprövat material för att undvika att bryta mot kärnvapenprovstoppet.

Laboratorietest

Det nya vapnet har utformats så att den kan testas i ett laboratorium i stället för genom sprängningar.

- Vi är tvungna bygga något som vi aldrig kan pröva och vara absolut övertygade om att det fungerar när vi ska använda det, sade tidningens källa.

Det hemliga kärnvapenprojektet kommer sannolikt att uppröra kritiker inom Blairs eget parti som inte anser att Tridentubåtarnas kärnvapenstridsspetsar ska ersättas över huvud taget.

Besvärande uppgifter

Precis före valet i maj cirkulerade också för Blair besvärande uppgifter om att han i hemlighet har sagt ja till en ny generation kärnvapen.

Beslutet om att till en kostnad av cirka tio miljarder pund (nära 140 miljarder kronor) ersätta Storbritanniens ubåtsbaserade kärnvapenarsenal är redan fattat, sade då en högt uppsatt försvarskälla till The Independent.

- Principbeslutet togs mycket nyligen. Amerikansk lag tillåter inte att USA bygger bomber åt oss. Vi måste bygga dem själva, sade källan.

Men Blair signalerade mycket tydligt att inget ännu var klart.

- Något beslut har inte fattats . . . det finns frågetecken kring kostnaderna och vi måste rådfråga militären, sade han på en konferens ett par dagar före valet.

Storbritannien har i dag fyra Trident-ubåtar, vardera bestyckade med 16 långdistansrobotar med USA-tillverkade kärnstridsspetsar.

TT-AFP