”Någon gav honom gift”

NYHETER

Serbiens förre president Slobodan Milosevic, 66, hittades i går död i sin cell. Nu anklagar hans advokat domstolen för mord.

-Någon förgiftar mig, sa Milosevic dagen innan han dog.

Slobodan Milosevic hittades livlös vid 9-10-tiden i går morse. När vakten öppnade dörren fann han ex-presidenten liggande i sängen i sin cell i FN:s internationella krigsförbrytartribunal i Haag, Holland.

-Vakten larmade omedelbart läkare och häkteschefen. Men de kunde bara bekräfta att Milosevic var död, säger Christian Chartier, talesman för domstolen.

"Naturlig död"

Enligt domstolen talar allt för att Milosevic dog en naturlig död. Hans hälsa har länge varit svag och förhandlingarna har upprepade gånger fått avbrytas på grund av det.

Detta tror dock varken anhöriga eller advokater på. Enligt dem har Milosevic troligen mördats.

-När jag talade med honom i fredags sa han att någon förgiftade honom i häktet, säger Milosevics juridiska ombud Zdenko Tomanovic till den serbiska radiostationen B-92.

Domstolspersonalen var instruerad att hålla extra uppsikt över Slobodan Milosevic, eftersom det tidigare sagts att han var självmordsbenägen. Detta ansågs vara extra viktigt med tanke på att båda hans föräldrar, om än långt tidigare, tagit sina liv.

Steven Kay, som biträtt Milosevic under den fem år långa rättsprocessen, tror dock inte på något självmord.

-I själva verket sa han så här till mig för några veckor sedan: "Jag har inte kämpat så här länge med någon baktanke att skada mig själv", säger Steven Kay till brittiska BBC.

Zdenko Tomanovic kräver nu att obduktionen av Milosevics kropp sker i Moskva så att inte de ansvariga i Haag kan fiffla bort några bevis.

I Moskva finns också Milosevics bror Borislav Milosevic.

Han anser att domstolen bär det fulla ansvaret för Slobodans död sedan man vägrat föra honom till den ryska huvudstaden för sjukhusvård.

"Han fick inte vård"

-Han bad att få vård för sina sjukdomar för flera månader sedan. Men domstolen ville helt enkelt inte att han skulle komma ut levande, säger Borislav Milosevic till nyhetsbyrån AP.

Domstolen avfärdar detta och har beslutat att låta holländska läkare obducera Milosevics kropp redan i dag. För att undvika rykten har man dock tillåtit serbiska rättspatologer att närvara vid obduktionen.

Hans mål: etniskt rent Serbien

Tidigare artiklar.

Olle Castelius