”Milosevic tog fel medicin - medvetet”

Ville bli sämre - för att få resa till Moskva

NYHETER

Slobodan Milosevic dog av en hjärtattack.

Det visar de preliminära resultaten från söndagens obduktion.

Nu påstår en giftexpert att han medvetet tog felaktig medicin - för att få resa till Ryssland.

Milosevic hade begärt att överföras till Moskva för att vårdas för sina hjärtbesvär. När begäran avslogs försökte han använda en felaktig medicinering för att medvetet bli sämre och därigenom tillåtas resa till Moskva.

I åtta timmar

– Jag är övertygad om att han tog medicinen medvetet, säger den holländske giftexperten Donald Uges till AFP.

– Därför tog han rifampicin, säger han.

Det är ett antibiotikum som används mot lepra eller tuberkulos. Effekten av Milosevics vanliga hjärtmedicin minskas om patienten använder rifampicin.

Under åtta timmar på söndagen obducerades Slobodan Milosevics kropp av holländska rättsläkare i Haag. Med fanns även patologer från Serbien.

För den amerikanska tv-kanalen CNN bekräftades redan i går att de preliminära resultaten visar att Milosevic dog i en hjärtattack.

Rykten kring hans död

Den förre jugoslaviske presidenten hittades död i sin häktescell i Haag i går. Omedelbart uppstod rykten kring hans död. Var den naturlig? Begick han självmord eller blev han till och med förgiftad?

Den sista teorin kom under gårdagen från Milosevics juridiske talesman Zdenko Tomanovic. I dag kunde Tomanovic visa upp ett brev som Milosevic skrev i fredags, en dag före sin död.

I brevet, adresserat till den ryske utrikesministern, talar Milosevic om sina farhågor för att ha blivit förgiftad.

På söndagskvällen kom obekräftade uppgifter från den holländska tv-kanalen NOS att läkare också funnit spår av främmande läkemedel i Milosevics blod. Läkemedel som kunde ha en neutraliserande verkan på de mediciner Milosevic tog för bland annat hjärtproblem och högt blodtryck.

Johanna Melén, TT-AFP