Snabb avrättning för Saddam krävs av åklagaren

”Inom en månad om han döms skyldig”

NYHETER

Bagdad

Rättegången mot Saddam Hussein och hans sju medåtalade fortsatte på söndagen men utan att Saddam själv deltog. Chefsåklagaren krävde att Saddam om han befinns skyldig avrättas kort därpå.

Åklagaren Jafar Musawi sade i tv-kanalen al-Arabiyya några timmar före den 15:e sessionen att den som befinns skyldig ska tillåtas att överklaga och sedan, när tiden för överklagandet löpt ut, avrättas inom en månad.

- Vad gäller de övriga mål där den dömde står åtalad, kommer rättegången att fortsätta bara mot de åtalade som lever. De som avrättats kan inte rannsakas, sade han.

Saddam anklagas för en stor mängd brott men domstolen har valt att börja med en mindre, lätt överblickbar punkt, en massaker 1982 på 148 invånare i byn Dujail.

Inte Halabja

Åklagaren ställer i utsikt att Saddam avrättas redan när Dujailsaken avslutas, såvida det sker med fällande dom. Det skulle innebära att stora brott som användningen av giftgas mot de kurdiska områdena aldrig leder till rättegång.

Under natten till söndagen och under dagen genomfördes en rad attentat i Bagdad, troligen av sympatisörer till Saddam. Under natten fördes 20 lik till Yarmuksjukhuset, de flesta med skottskador. Under dagen dödades sedan minst 15 människor i en serie angrepp på olika håll i staden.

Försöken att bilda en regering fortsätter men hämmas av att den nuvarande premiärministern Ibrahim al-Jafari vägrar att avgå och - stödd av shiamuslimerna - kräver att få leda även nästa regering. Kurder och sunnimuslimer underkänner honom.

Det nya parlamentet valdes i december man har inte kunnat sammanträda än på grund av oenighet om regeringssamarbetet. Nu har en session preliminärt bestämts till på torsdag.

Khalilzad

USA:s ambassadör Zalmay Khalilzad agerar aktivt för att skapa en irakisk regering i amerikansk smak, vilket väcker irritation bland irakier.

En brittisk elitsoldat, som vägrade att fortsätta i Irak på grund av upprördhet över den amerikanska taktiken, talar ut i The Sunday Telegraph i London.

Ben Griffin tros vara den förste soldat ur Special Air Service (SAS) som avgått av moraliska skäl.

- Jag såg mycket i Bagdad som strider mot lagen, säger han.

Särskilt upprörd blev han över de amerikanska soldaternas vana att gripa civila för "förhör" helt utan orsak.

Griffin menar att amerikanska soldater saknar respekt för irakierna, ser dem som mindre värdefulla och talar till dem som om de vore idioter.

- Jag blev ilsken över hur politiker i USA och England ljög för folket hemma.

- Det viktigaste var att jag inte gick in i den brittiska armén för att genomföra USA:s utrikespolitik, säger han.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM