Sex bilbomber skakade Bagdad

Minst 46 döda och 204 skadade

NYHETER

BAGDAD

Upp till sex bilbomber exploderade på kort tid i östra Bagdad på söndagen. Minst 46 personer dödades och 204 skadades.

Bomberna var riktade mot marknadsplatser i den shiadominerade stadsdelen Sadr-staden.

Kaotiska scener utspelade sig på sjukhuset i Sadr-staden, dit de döda och skadade fördes. En del skadade låg på golvet, andra på bårar. En kvinna grät, medan en man slog händerna mot sitt huvud i förtvivlan.

Bilbomberna exploderade nästan samtidigt och skapade stor förvirring. Från början kom rapporter om granatattacker samtidigt som bomberna utlöstes, men efterhand stod det klart att det rörde sig om en serie bilbomber.

Upptrappning

Dåden innebär en blodig upptrappning av det sekteristiska våldet i Irak, som tilltagit sedan shiamuslimernas helgedom, den gyllene moskén i Samarra, förstördes i en bombattack den 22 februari.

– Människor slets i stycken. Ingen känner till antalet offer. Det är massor, det är massor, sade en man som blev ögonvittne till explosionerna.

Sadr-staden är ett fäste för anhängare till den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr och hans Mahdi-milis. Området har varit relativt befriat från våld de två senaste åren.

En ledande sunnimuslimsk organisation var snabbt ute och fördömde söndagens bilbomber, men frågan är om det räcker.

Beväpnade män från Mahdi-milisen spärrade av Sadr-staden, med omkring två miljoner invånare, och milistalesmän skyllde på sunnimuslimer lojala mot den störtade diktatorn Saddam Hussein.

Dödsskjutningar

Sunniledare har sedan attacken mot moskén i Samarra beskyllt Mahdi-milisen för att angripa sunnitiska hem och moskéer, något som al-Sadr har avvisat.

Tidigare på söndagen, kort efter det att rättegången mot Saddam Hussein återupptogs, genomfördes andra bombdåd och dödsskjutningar i Bagdad. En sammanräkning av de rapporter om dödade som inkommit till Reuters visade på fler än 80 nya dödsoffer bara på söndagen.

Saddam var inte i rättssalen på söndagen. Han väntas dock inställa sig senare i veckan.

TT-Reuters