Mobboffret som blev diktator

Vitryska valet ett spel för gallerierna - Lukasjenko sitter så länge han själv vill

1 av 2 | Foto: AP
Portad i hela EU Lukasjenko älskar att detaljstyra. Han tillsätter och avskedar som en gammaldags tsar.
NYHETER

Kosten i vitryska vardagsrum är enahanda.

Från morgon till kväll visar statliga televisionen en herre med tunn Stalinmustasch och kal hjässa.

Alexander Lukasjenko skäller ut ministrar och träffar höjdare. Han åker skridskor eller hejar på hockeylaget.

Kollektiv hjärntvätt i Europas sista diktatur.

Av oppositionens kandidat Alexander Milinkevitj syns i praktiken ingenting i tv.

-Folk vet vad de har men inte vad de får, säger Elsa Håstad, handläggare på Sida, som bott flera år i Vitryssland. Det är en förklaring till att Lukasjenko sitter kvar utan mer muller i folkdjupet.

De rena gatorna är en annan.

Vitryssland andas ordning och reda, i motsats till kaoset i grannländerna Ryssland och Ukraina.

-I stället för att snegla mot framgångsrika grannar som Litauen och Polen ser vitryssarna med oro på den ökande fattigdomen i Ryssland och Ukraina. Och tycker att de i jämförelse har det rätt ok, säger Elsa Håstad.

KGB behåller sitt järngrepp

Men huvudförklaringen till Lukasjenkos järngrepp finns i den palatsliknande gula stenbyggnaden vid Självständighetsavenyn i huvudstaden Minsk, KGB:s högkvarter. I Vitryssland har den sovjetiska säkerhetstjänsten kvar sitt gamla namn. Och fortsätter använda samma metoder.

Den som ägnar sig åt oppositionell verksamhet gör det med livet som insats. Dimitry Zavadskaya är en av dem som genom åren försvunnit spårlöst. Han arbetade åt den ryska tv-kanalen ORT när han rapporterade att Vitryssland kan ha hjälpt tjetjenska rebeller. Sedan dess har varken hustrun Svetlana eller sonen Yuri, nu 14, sett skymten av honom.

Troligen dödades han av KGB:s särskilda mordkommando.

Fruktar en repris på revolutionen

15-årige skolpojken Dzianis Charkas hade klistermärken på sin skolbok med budskapet "Jag är för frihet". Under en lektion stövlade två KGB-män in i klassrummet och arresterade honom. Han släpptes med en varning efter några timmar på polisstationen.

Det Lukasjenko fruktar mest inför presidentvalet på söndag är en repris av den Oranga revolutionen i Ukraina, men experter är ense om att chansen/risken inte är särskilt stor.

Oppositionen är svag och KGB tillåter aldrig några massdemonstrationer eller tältläger på Oktobertorget i Minsk. Inte heller finns det några fria tv-stationer i Vitryssland som kan blåsa under missnöjet.

Narodnaja Volja (Folkets vilja), oppositionens sista tidning, får inte längre säljas i de statliga kioskerna, och för säkerhets skull sitter ingen från oppositionen i valkommissionen - vilket ger Lukasjenko fria händer att välja segermarginal.

Alexander Lukasjenko växte upp under fattiga förhållanden i byn Kopys. Hans ensamstående mamma arbetade som mjölkerska på ett kollektivjordbruk. Som liten blev Lukasjenko retad för att vara faderlös.

-Det påstås ha fött en revanchlusta och maktbegär, säger Vitrysslandskännaren Tobias Ljungvall.

Tidigt visade Alexander prov på sin vilja att bestämma. Han blev chef för ett kollektivjordbruk och senare invald i parlamentet.

Skrattretande dekret

1994 valdes Lukasjenko till president, mycket på sina löften om att avskaffa korruption och partielitens privilegier.

Nu har han egna "presidentfonder" som uppges vara lika stora som landets totala statsbudget.

En del av hans dekret är närmast skrattretande, popband som uppträtt på oppositionens möten får till exempel inte spelas i radio.

Men skrattet fastnar lätt i halsen.

Lukasjenko kritiseras regelbundet av Amnesty och Human Rights Watch för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter. Vitryssland anses tillhöra de tio värsta länderna i världen för pressfrihet.

Stalin är en av Lukasjenkos förebilder, och han driver landet som ett mini-Sovjet där stora delar av industrin och företagen fortfarande är statliga.

Hitler är en annan favorit. I en intervju med en tysk tidning 1995 sa Lukasjenko att han ville bygga Vitryssland med Hitlers Nazityskland som förebild.

Beblandar sig inte med folket

Han syns nästan aldrig på Minsks guldkrogar eller i nöjessvängen, beblandar sig inte med folket. Han bor i en "datja", en stor sommarvilla, i det som tidigare var stans diplomatkvarter.

Lukasjenko är portförbjuden i hela EU och i USA.

I stället umgås han med envåldshärskande kollegor. Han stod på mycket god fot med Saddam Hussein. Libyens Moammar Khadaffi och mullorna i Iran är vänner han fortfarande besöker.

Delade meningar råder om Lukasjenkos intellektuella kapacitet. Bygget av ett nytt nationalbibliotek har gett upphov till följande anekdot;

"När Lukasjenko spelade fotboll lät han bygga nya planer över hela landet. När han började med ishockey resulterade det i nya ishallar överallt. Nu när han lärt sig läsa bygger han bibliotek."

I förtryck är han redan fullärd.

President på livstid

Världens 10 värsta härskare

Wolfgang Hansson listar världens just nu tio värsta diktatorer:

Wolfgang Hansson