Berlusconi ursinnig över tv-utfrågning

Rusade ut ur studion

NYHETER

Rom (TT-Reuters)

Det blev för mycket för Silvio Berlusconi när han gång på gång fick frågor om sitt förhållande till George Bush och om intressekollisionen i att äga medier och samtidigt vara premiärminister.

Ursinnig stormade han ut ur tv-studion i Rom.

Foto: ap
Silvio Berlusconi.

Det sista som hördes på ljudbandet var Berlusconis rop i kulissen:

– Och så säger de att jag bestämmer över RAI.

RAI är Italiens statliga television.

Linslus

Mindre än en månad före parlamentsvalet ligger regeringskoalitionen under oppositionen med 3,5 procentenheter i opinionsundersökningarna.

Berlusconi, ägare till en lång rad medier i Italien, har satsat på en medieoffensiv för att vända opinionen. Sedan flera månader tar han alla tillfällen att dyka upp i olika program, morgon, middag och kväll.

Men han hade knappast väntat sig den behandling han fick nu av utfrågaren Lucia Annunziata, tidigare chef för hela RAI och uttalad fiende till Berlusconi. I programmet i söndags använde hon en hård utfrågningsteknik som är vanlig i USA och Storbritannien men inte i Italien.

I intervjun för RAI3 frågade Annunziata hur det kan komma sig att folk utanför Italien bara känner till Berlusconi för hans stöd för president Bush och för hans sammanblandning av statlig makt och privat ägande. När han ville tala om annat i stället för att svara, envisades hon med att ställa frågan igen, och igen.

Försökte undvika frågan

Berlusconis stöd till USA är känsligt eftersom det ledde till att han sände italienska soldater för att hjälpa amerikanerna i Irak, vilket de flesta italienare varit emot. Berlusconi undviker frågan under sin valkampanj.

Han försökte nu vika undan även när Lucia Annunziata berörde hans dubbla roller som politisk makthavare och företagare i mediebranschen. Hon är insatt i ämnet eftersom hon avgick som chef för RAI just i protest mot Berlusconis försök att styra programmen.

– Ni svarar inte på frågan. Det är jag som bestämmer vad vi ska tala om, sade Annunziata när Berlusconi i stället flöt ut i retorik om sin regerings framgångar.

Han förlorade sin normalt uppsluppna stil och blev alltmer irriterad. Till slut reste han sig och gick.

På tisdag möter Berlusconi oppositionens ledare Romano Prodi i en tv-sänd debatt.

TT-Reuters