Få drömjobbet som dansare i sommar

Region Värmland söker 25 unga dansare

1 av 3 | Foto: dan asp
Chans att bli proffs Carl Olof Berg är koreograf för sommaruppsättningen som ger 25 ungdomar jobb som dansare i sommar.
NYHETER

Det är hårt kroppsarbete och i stort sett omöjligt få fast anställning.

Trots det vill fler än någonsin jobba som dansare.

Nu kan du som är 15-17 år bli proffs. Region Värmland har 25 sommarjobb för unga dansare.

Nu är det hög tid att börja söka om du vill ha jobb i sommar.

På Region Värmland räknar de med över 200 ansökningar till dansjobben.

– Det är viktigt för unga att få en realistisk bild av hur jobbet är, många tror nog att det är väldigt glamouröst, men det är ett tufft jobb, särskilt för kroppen, säger Marianne Eriksson, verksamhetschef på Dans i Värmland.

De söker nu 25 unga dansare till en uppsättning i sommar.

Går du ut nian i år, eller går i ettan eller tvåan i gymnasiet kan du söka jobbet och få jobba en månad i Värmland eller Norge. Sista ansökningsdag är den 17 mars.

”Inget krav på utbildning”

– Det enda kravet är att man ska ha någon typ av tidigare danserfarenhet, man behöver inte vara utbildad, det finns otroliga talanger även bland dem som kanske bara tränat breakdans i ett halvår, säger Carl Olof Berg, en av koreograferna som dansarna får jobba med i sommar. Han leder också hela projektet som kallas Drömsommarjobbet.

Det har funnits sedan 1999 och har gästats av koreografer från London, New York och Colombia. I år är gästkoreografen från Norge.

Drömjobbet för många

– Det är många unga som vill jobba med dans i dag. Jag tror det beror på att det blivit en sådan stor del av popkulturen, säger Carl Olof Berg.

TV har också spelat en roll.

– Intresset har ökat sedan dokusåporna kom. Jag har jobbat som danskonsulent i tio år och ser ett enormt uppsving, både bland unga och bland vuxna, säger Marianne Eriksson.

40 kronor i timmen

Lönen för 4 veckors dansuppdrag är 6 272 kronor, det vill säga nästan 40 kronor i timmen. Dansstilen är nutida dans och de olika koreograferna har olika stil, en del är mer inne på street, andra har fler element av klassisk balett i sina nummer. Carl Olof Berg har själv sina rötter i jazz och street.

– Jag har alltid velat dansa men började inte förrän jag var 15, säger han.

Det var när han gick med i en teatergrupp som han till slut tog modet till sig och anmälde sig till en kvällskurs.

– Jag var livrädd. Jag kommer från en liten ort i Värmland och det var ingen annan kille som dansade, säger han med ett skratt.

Korta projektanställningar

Marknaden för dansare är hård. Det är ont om fasta anställningar. Enligt Carl Olof Berg ligger genomsnittskontraktet på 1–2 månader.

– Det är tyvärr ganska dålig struktur, ingen trygghet. Det är bättre för skådespelare, säger han.

– Det är jättetufft. Det finns visserligen en bredare arbetsmarknad i dag än för 10 år sedan med fler projektanställningar, men det finns få fasta jobb, säger Marianne Eriksson.

De flesta dansjobben är frilansjobb och musikaljobb.

Danspedagoger får jobb

Danshögskolan, Svenska balettskolan och Balettakademin är de vanligaste vägarna in i en danskarriär och ger störst möjligheter till uppdrag enligt Carl Olof Berg.

– Det finns också andra vägar att gå, med det ökade dansintresset vi ser i dag kommer det att finnas efterfrågan på danspedagoger. Alla som går ut danspedagogutbildningen på Danshögskolan får jobb, säger Marianne Eriksson.

Här finns det fasta jobb för dansare:

Så söker du sommarjobbet:

Karin Abrahamsson ([email protected])