Freddies adoptivföräldrar släppta ur häktet

Mamman ska genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning

1 av 2
Freddie.
NYHETER

JÖNKÖPING

Mamman är skyldig till att ha vållat skador på den lille adoptivpojken som dog i januari. Det anser Jönköpings tingsrätt som beslutade om stor rättspsykiatrisk undersökning för henne.

Mamman och pappan släpptes ur häktet när rättegången var över på måndagen.

Den 29-årige mamman log över tingsrättens besked att hon får komma hem igen efter över fem veckor i häktet. Föräldrarna släpps eftersom de inte anses kunna försvåra utredningen.

– Hon är mycket lättad över att bli släppt, sade mammans advokat Staffan Lindgren.

Men hennes dagar i frihet är räknade. Beslutet om rättspsykiatrisk undersökning tyder på att hon kommer att få en fällande dom. Om hon anses vara sjuk döms hon till vård, annars till fängelse.

Vållat kroppsskada

Rätten kom efter ett par timmars överläggning fram till att det finns övertygande bevisning om att mamman gjort sig skyldig till grovt vållande till kroppsskada. Inte grovt vållande till annans död som varit åklagares förstayrkande. Även vållande till kroppsskada innebär alltid fängelse, dock högst fyra år.

– Det är olika medicinska uppfattningar i det här målet, var vice chefsåklagare Stefan Edwardsons kommentar till att rätten inte verkar tycka att bevisningen höll för vållande till annans död.

Flera läkare har vittnat om att de många infekterade sår som pojken hade på kroppen måste ha gjort ont och att föräldrarna borde ha insett att han behövde vård. Hade han fått behandling i tid hade hans liv kunnat räddas.

Infektionsöverläkare Bo-Eric Malmvall, som vittnade på måndagen, gav stöd åt föräldrarnas version att pojken mått bra fram till dagen innan han dog. Enligt Malmvall är det mycket svårt för en lekman att upptäcka symptomen på blodförgiftning och döden kan komma på några timmar.

Pappans skuld har inte rätten prövat ännu utan det kommer i domen den 30 mars.

Hårda blickar

Åklagaren ville att mamman skulle fortsätta sitta häktad så att hon inte skulle påverka vittnena. Grannar som vittnade om att föräldrarna behandlat pojken illa fick hårda blickar av henne i rättssalen.

I sin plädering konstaterade åklagaren att det var ödets ironi att adoptivpojken just denna dagen skulle ha fyllt fyra år. Men pojkens liv tog slut den 8 januari när han dog i blodförgiftning och lunginflammation.

Mamman ska enligt åklagaren också dömas för ofredande för att hon tvingat sonen att slicka upp sitt eget kiss.

Både mamman och pappan nekar till alla anklagelser. De hävdar att de inte insåg att såren kunde få sådana ödesdigra konsekvenser.

Tidigare artiklar:

Karin Olander/TT