”Det borde aldrig ha hänt”

Ove Rytter om gymmens säkerhetsfällor

NYHETER

I fredags omkom en 17-åring när han tränade ensam på sin mammas företagsgym.

- Det som hänt är så sorgligt, men man ska absolut inte träna på det sättet som han gjorde, säger träningsexperten Ove Rytter till aftonbladet.se.

Ove Rytter.

Ove Rytter är en av Sveriges mest erfarna bodybuilders. Han har vunnit World Gym Championships i bodybuilding, skrivit böcker om träning och varit chefredaktör för tidningen Body Magazine. Olyckan i Arvika, där en 17-årig pojke klämdes ihjäl när han tränade bänkpress, gör honom bestört.

Riskfyllt vara ensam

- Det borde aldrig ha hänt säger han och pekar på flera anledningar:

- Grundregeln är att aldrig träna ensam om man inte har väldigt stor vana. Det har man inte när man är 17. Och framförallt ska man inte träna bänkpress, benpress och andra övningar där man riskerar att få tyngderna över sig när man inte har sällskap.

- Och om det var så att han lät bli att använda säkerhetsspärren på maskinen, som kallas Smithmaskin, så var det farligt.

Måste användas rätt

Ove Rytter har inte hört talas om en liknande olycka förut.

- Jag har inte hört att någon råkat så här illa ut. Men mindre olyckor händer hela tiden och därför ska man verkligen vara noga med säkerheten när man tränar. Just Smithmaskiner, som har fixerade skivstänger som man bara rör upp och ner, är de säkraste som finns så länge man använder dem rätt. Nu verkar det ju som att den här pojken inte gjorde det och då blir de också de farligaste.

Läs mer:

Karin Henriksson