Läsarna: otäckt att åka hem på kvällen

"Skulle du ingripa om du ser någon bli misshandlad?"

NYHETER

Sex av tio undviker att åka kollektivt på kvällen.

Många läsare är rädda: "I Sverige har jag alltid nycklarna eller något annat skarpt i handen när jag är ute och går", skriver Babeness.

Många läsare känner oro för att åka buss eller tunnelbana sent på kvällen.

Pep: "När jag bodde i Stockholm var jag aldrig rädd för att åka sen T-bana. Däremot var bussarna lite mer otäcka. För att känna sig säker ska man nog först och främst som tjej lämna handväskan och kjolen hemma. Se säker ut, ha råkoll på allt som rör sig, men se inte arrogant ut och inte osäker heller.

Årstafrun: "Om jag skulle någonstans i stan på kvällen eller natten skulle jag alltid se till att bli upphämtad med bil".

Kameraövervakning

Några läsare tycker att klameraövervakning skulle öka säkerheten.

Babeness: "I Sverige har jag alltid nycklarna eller något annat skarpt i handen när jag är ute och går. I London lufsar jag ensam nattetid som om jag var hemma på min egen bakgata. Vadan detta då? Kamerorna såklat!! Vart jag än vänder mig finns de. Om jag känner mig förföljd av dem?! Ja tack, väldigt gärna!"

Nolltolerans: "Det känns som det är dags med kameror i t-banan. Dom som är rädda för att få sin integritet kränkt kan väl välja att inte åka så slipper resten av folket vara rädda". Kanske inte bara rädda utan också slipper bli misshandlade".

Hjälp varandra i trafiken

Det är många läsare som tycker att det är viktigt att man gör vad man kan för att hjälpa den som blir attackerad.

Per: "Om man ser någon bli trakasserad, misshandlad osv. ska man väl inte bara stå där som ett fån utan lyssna på sitt samvete och hjälpa den som utsätts! Har själv ryckt in när andra (större än mig) bara tittat och det var bra både för mig och offret!"

Hasse: "När Aftonbladet ställde nätfrågan "Skulle du ingripa om du ser någon bli misshandlad" svarade över 80 procent ja. När misshandel händer i verkligheten, t.ex. på tunnelbanan, ingriper ofta ingen. Är det den gamla vanliga visan med "stor i orden ochliten på jorden."

Gott om plats

Det är ändå lite skönt att höra att det finns läsare som känner sig trygga under resan.

jensan the sött: "Ja tycker det är skönt att åka buss på kvällen... oftast är den tom och man får sitta på en plats o slappa med sin mp3..."

Snorting Pelle. "Finns det egentligen någon anledning till oro? Jag har suttit på tuben väldigt många sena kvällar och det enda jag har upplevt som våld var ett slagsmål vid fridhemsplan. Det är inte mer riskfyllt att åka tunnelbana på natten än vad det är att gå ensam över torget i Säffle en Fredagskväll".

Birgitta Wilén