– Sluta spotta på mig

Karin, 20, är nervskadad och har svårt att få jobb

NYHETER

– Du får lära dig att leva med smärtan.

Så sa doktorn till mig när jag fick diagnosen C-fiber-nervskada. Vad han inte sa, var att jag dagligen skulle möta tvivel och respektlöshet angående min skada.

Jag är utbildad florist, ett yrke jag alltid drömt om. Problemet är att jag inte kan jobba som det. Skadan innebär att jag är extremt överkänslig mot beröring och tryck. Det enda yrket jag kan är serviceyrket, och det innebär oftast att stå upp hela dagarna. Men att stå upp längre än tio minuter är plågsamt – och sprungit har jag inte gjort på flera år.

Jag är inte en del av arbetsmarknaden, så är det bara. Skadan är klassad som kronisk, alltså utan större chans till förbättring. Jag är 20 år, bor hemma i en hall som mäter två gånger tre meter. Har ingen inkomst överhuvudtaget och lever på nåder.

Smärtan varierar från dag till dag. Vissa dagar är den omänsklig och då ligger jag till sängs.

Vilken arbetsgivare skulle acceptera en anställd som stannar hemma ibland? Som måste sitta ner ofta? Som helt enkelt är väldigt labil.

På grund av skadan finns det få jobb att söka och jag klassas som lat i stället. Det är mycket enklare än att se vad skadan har gjort med mig. Att veta att man blir klassad som lögnare och att ingen tror på en, gör situationen väldigt svår.

Jag vet vad jag kan och inte kan. Men hur ska jag kunna ta mig in på arbetsmarknaden när jag bemöts med nonchalans och tvivel?

Med rätt förutsättningar kan jag jobba, och jag VILL jobba. Men när alla ser på mig så som dom gör, har jag inte en chans.

Jag står utanför och ser på, hur andra lever som riktiga människor ska leva. Jobb är lika med identitet, och vad har då jag för identitet? Jag som inte kan jobba med det jag mest av allt vill och som ständigt bemöts på ett sätt, som får mig att känna mig som ett kryp knappt värd att spotta på.

Chatta

Karin Didrichsen , Lunarsmeknamn: ministrumpan