En blir vinnare – i Guds namn

Peter Kadhammar om tråkmånsarnas kamp

Foto: andreas enbuske
TOPPKANDIDATERna Några hedervärda herrar, en fundamentalist light och en lesbisk feminist. En av dem kommer snart att utses till ny ärkebiskop. Dock vet vi redan nu att vinnaren blir en tråkmåns, skriver Peter Kadhammar.
NYHETER

UPPSALA

Medlemmarna i Svenska kyrkan får snart en ny ärkebiskop.

I valet mellan Tråkmåns 1 och Tråkmåns 2 tror jag att ettan vinner.

Jag grundar den bedömningen på att Ettan har en mer avslappnad kroppshållning, han satt bekvämt tillbakalutad under utfrågningen i går. Ettan svarade dessutom lagom blygsamt på frågan vilka språk han talar:

–?Svenska.

Och:

–?Engelska och tyska så där.

Tråkmåns två, däremot, satt rak i stolen, med knäna ihop, och i knäna hade han placerat sina händer. Han såg ut som en pojke på ett strängt läxförhör, men när han fick frågan om språken svarade han:

–?Tyska och engelska flytande.

Tvåan hörsammade visserligen Bibelns uppmaning att man inte ska sätta sitt ljus under skäppa, men han bröt å andra sidan mot svenska valrörelsers oskrivna regel:

Gör dig inte märkvärdig.

Och det jag såg i går, i en aula i Uppsala, var en sensationell valrörelse. För första gången ska ärkebiskopen i Svenska kyrkan utses genom direkt val, och detta hade fått flera präster att träda fram och berätta att de känner sig kal-

lade.

Utfrågningen i aulan präglades inte av den jordiska politikens råhet, utan av ständiga förklaringar om ömsinthet, lyssnande och kärlek. Men under ytan vibrerade spänningar.

Tråkmåns ett och Tråkmåns två representerade Svenska kyrkans trygga huvudfåra. Ettan heter Anders Wejryd, är 58 år och biskop i Växjö. Tvåan heter Ragnar Persenius, är 54 år och biskop i Uppsala.

Båda är hedervärda herrar som det är djupt orättvist att kalla tråkmånsar. Men så framstod de jämfört med två andra kandidater, den ene en Fundamentalist Light, den andra en lesbisk feminist.

Fundamentalisten hade Bibeln i knäet och gjorde klart att han vill tillbaka till en klassisk kristendom (inga homosexuella präster, till exempel), men slängde också in några moderna fraser om att han är ”entreprenör” och ”teamledare”.

Han heter Carl-Erik Sahlberg, är 61 år och domkyrkokomminister i Stockholm.

Den lesbiska feministen satt också liksom Tvåan spikrak i stolen, men hon gjorde det på ett märkligt avspänt sätt och var den av alla kandidater som verkade mest bekväm med att befinna sig i en valkampanj.

Den kanske berodde på att hon vet att hon är chanslös. Det sa hon i alla fall till mig efteråt.

– Jag gör det här för framtiden, sa hon. Någon gång ska en kvinna bli ärkebiskop.

Hon heter Anna Karin Hammar, är 55 år, stiftsadjunkt i Uppsala och syster till avgående ärkebiskopen K?G Hammar.

Det fanns ytterligare en kandidat, kyrkoherde Thomas Söderberg, 58.

De fem milda konkurrenterna ställde efter utfrågningen upp på en presskonferens, som utvecklade sig till ett stillsamt envig mellan Sahlberg och Hammar.

Sahlberg liknade kyrkan vid ett ... paket. Man kan förändra paketet men aldrig innehållet, som är trosbekännelsen.

Hammar svarade att hon vill se innehållet som ett ... frö. Det växer och förändras. Kyrkan måste leva i samhället.

Det var det närmaste stenhård debatt vi kom inför den historiska händelsen.

Första valomgången är i morgon, onsdag. 320 personer från kyrkostyrelsen, domkapitlen och stiften väljer för första gången en ärkebiskop. Om ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna blir det en andra val-omgång 30 mars.

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM