Avlidna kallades till gynekolog

Datakaos stoppar cellprov i Göteborgsområdet

NYHETER

Ett nytt datasystem har skapat totalt kaos bland kallelserna till gynekologiska hälsokontroller på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Nu stoppas kontrollerna helt.

Kallelser har gått ut till kvinnor som inte lever längre och till kvinnor som inte bor i regionen. I vissa fall skulle undersökningarna ha gjorts redan innan kallelsen skickades ut.

Det nya datasystemet fungerar helt enkelt inte - trots att det använts i sex månader. I torsdags togs därför beslutet att stoppa alla cellprovstagningar i Göteborgsområdet.

Kan hinna utveckla cancer

Stoppet tros vara i tre veckor, vilket innebär att 3000 kvinnor måste vänta på sina undersökningar. Men uppehållet kan också bli längre.

- I så fall är det risk att kvinnor som vi annars skulle ha upptäckt i tid kommer att utveckla livmoderhalscancer, säger Björn Strander, överläkare och ansvarig för den gynekologiska hälsokontrollen inom Onkologiskt centrum, till Göteborgs-Posten.

Bo Rangmar, primärvårdsdirektör i Göteborg, säger till tidningen att situatonen är oacceptabel och berättar om många ilskna samtal från kvinnor.

- Det finns en väldig irritation och frustration, konstaterar Bo Rangmar. Som det är nu skapar hälsokontrollerna fler problem än de gör nytta.

Kan inte följa sina patienter

Kaoset kring cellprovstagningarna innebär nu att Sahlgrenska inte lyckas leverera data till det svenska cancerregistret, vilket gör att forskarna får problem med att följa utvecklingen av livmoderhalscancer i Västsverige.

Dessutom kommer läkare i regionen ha svårt att följa upp kvinnor som fått besked om cellförändringar, eftersom det inte går att söka efter dessa kvinnors provsvar i den centrala databasen.

Afonbladet.se har ännu inte fått kontakt med patologens verksamhetschef Ola Nilsson för en kommentar.

Karin Henriksson