Mildare straff för toppmilitär

Tony Stigsson, 49, skyldig till att ha misshandlat sin exhustru

NYHETER

Hovrätten dömde i dag generalmajor Tony Stigsson, tidigare en av Sveriges ledande militärer, till tre månaders fängelse för att ha misshandlat sin dåvarande hustru.

Straffet blev därmed mildare än i tingsrätten, där Stigsson dömdes till fängelse i sex månader.

– Vi har inte nått ända fram, och det får man acceptera, säger vice chefsåklagare Marianne Aldén till aftonbladet.se.

Foto: Försvarets bildbyrå
Tony Stigsson var en av landets ledande militärer.

För bara ett år sedan var han en av ÖB:s närmaste män.

I dag föll Göta hovrätts dom mot Tony Stigsson, som enligt åklagaren gjort sig skyldig till tortyrlikande övergrepp på sin exhustru. Paret var gifta i 20 år, men ansökte om skilsmässa i oktober 2004.

Sex månaders fängelse

Åtalet i hovrätten gällde grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt. Bland annat misstänktes Stigsson för att ha brutit av sin dåvarande hustrus fingrar.

I tingsrätten fälldes Stigsson för misshandel vid två tillfällen, och dömdes till fängelse i sex månader. Övriga åtalspunkter ogillades, eftersom exhustruns berättelse enligt rätten kunde ifrågasättas.

Även hovrätten väljer att döma honom för misshandel på två punkter.

Rättens ledamöter anser visserligen att straffvärdet för misshandeln är detsamma som i tingsrätten - men hovrätten tar hänsyn till att Tony Stigsson sannolikt mister sin befattning som operativ chef i Försvarsmakten. Därför sänks straffet.

24 000 i skadestånd

– Jag kan inte säga att jag är nöjd med domen. Men hovrätten har ändå satt tilltro till kvinnans uppgifter, vilket inte var fallet i tingsrätten. Sedan var beviskraven väldigt höga, säger vice chefsåklagare Marianne Aldén till aftonbladet.se.

Tony Stigsson döms även att betala 24 000 kronor i skadestånd till sin före detta hustru.

Åklagaren yrkade i tingsrätten på fem års fängelse för Stigsson. Efter rättegången i hovrätten i februari sa hon att det borde bli ett kännbart fängelsestraff för honom.

Själv nekar generalmajoren till anklagelserna och hade begärt att bli helt frikänd.

Tidigare:

Mia Carron, TT

ARTIKELN HANDLAR OM