Danskan svår att förstå – för danska barn

Småttingarna i grannlandet lär sig tala senare

Foto: Krister Hansson
Lillprins Christian ska lära sig prata både danska och engelska.
NYHETER

Danska barn behöver längre tid än andra för att lära sig prata.

Helt enkelt för att danskan är så grötig.

Det tror i alla fall språkforskare i Danmark.

De danska barnen pratar sämre än lika gamla barn i resten av Norden. Det här bekymrar vårt sydvästra grannfolk som livligt debatterar vad det kan bero på.

Vissa debattörer skyller på att varken föräldrar, dagis eller skola tar sig tillräckligt med tid för att träna språk med barnen.

Men många menar att barnens problem beror på själva danskan - att den är så grötig och sväljer så många ljud. En av dem är språkforskaren Dorthe Bleses vid Center för språktillägnan vid universitetet i Odense.

Större utmaning än svenskan

- Danskan är full av otydliga ljud som kan vara väldigt svåra för barn att lära sig. De danska barnen står därför inför större utmaningar än många andra, som ska lära sig exempelvis de rakare ljuden i svenskan, säger Dorthe Bleses till aftonbladet.se.

En annan hypotes är att de danska barnens tal försenas för att de är så mycket på dagis. De tillbringar mer tid på dagis än andra nordiska barn. Barngrupperna är stora och personaltätheten låg.

- Stunderna där barn och vuxna sitter ner och pratar tillsammans är oerhört betydelsefulla för språkutvecklingen, säger Dorthe Bleses.

Kommer i kapp efter hand

Mätningarna hon gjort av barnens talförmåga gjordes när de var mellan 8 och 16 månader gamla. Störst skillnader märktes när de var mellan 12 och 16 månader. Vid 3 års ålder var skillnaderna borta. Då hade de danska barnen kommit i kapp.

Vad tycker du själv om danskan?

- Jag gillar den. Framförallt gör den mitt jobb som forskare i barns språk väldigt intressant, säger Dorthe Bleses.

Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM