Israelisk militär stormade fängelse

Grep över 170 personer – även Saadat är gripen

Foto: Scanpix/AFP
Hämndaktion Brittiska intressen i Gaza attackerades sedan Storbritannien getts del av skulden för israelisk belägring av ett palestinskt fängelse.
NYHETER

Israelisk militär har omringat ett fängelse i Jeriko på Västbanken och har gripit fångar och fångvaktare.

På tisdagskvällen svensk tid uppgavs att israeliska styrkor har gripit Ahmed Saadat, ledare för den vänsterinriktade palestinska gruppen PFLP.

Foto: AFP
Protester Medlemmar och anhängare till PFLP gav sig ut på gatorna i Jeriko för att protestera mot belägringen av fängelset.

Aktionen har lett till attacker på brittiska och amerikanska intressen i regionen, sedan länderna givits del av skulden.

Huvudorsaken till dagens händelser heter Ahmed Saadat, ledare för den vänsterinriktade palestinska gruppen PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse. Han anklagas för att ha planerat mordet på Israels turistminister Rehavam Zeevi 2001, och internerades 2002 i ett palestinskt fängelse under amerikansk och brittisk övervakning.

Kände sig inte säkra

På förmiddagen i dag lämnade de tre brittiska övervakarna fängelset. De hade några dagar tidigare upplyst palestinska myndigheten om att de inte längre kände sig säkra i fängelset, och att de omedelbart tänkte avbryta sitt uppdrag om inte deras säkerhet garanterades.

Minuter efter att de gett sig av omringades fängelset av israelisk militär som krävde att Saadat och tre andra fångar lämnades ut. Vid middagstid tog de sig in i fängelset och grep minst 170 människor, inklusive fångvaktare och poliser. Tv-bilder från platsen visar palestinier i bara kalsongerna som överlämnar sig till israelisk militär.

Brittiska mål attackerades

Som en direkt reaktion på den israeliska räden attackerades brittiska mål i Gaza och Västbanken av PFLP-anhängare. Det brittiska kulturcentret i Gaza stormades och sattes i brand av hundratals palestinier.

I en intervju från fängelset i Jeriko sade Ahmed Saadat till tv-kanalen al-Jazeera att fångarna inte tänkte överlämna sig levande.

– De får ta sig in hit, och de kanske tar oss levande eller döda, men vi ger inte upp, sade Saadat.

Senare under dagen greps han alltså ändå.

Helikopterattack

Tidigare hade en israelisk helikopter avfyrat en raket mot fängelset, och svart rök stiger från byggnaden. Schaktmaskiner har demolerat en del av väggarna.

Enligt den israeliske ministern för allmänhetens säkerhet, Gideon Ezra, utfördes räden på grund av oro att palestiniernas president Mahmud Abbas planerade att frige Saadat och andra PFLP-medlemmar.

– Vi angelägna att se till att Rehavam Zeevis mördare hålls bakom galler, sade han till israelisk radio.

Håller Storbritannien och USA ansvariga

Mahmud Abbas säger enligt AFP att han håller Storbritannien och USA ansvariga för att israelerna kunde genomföra räden.

Palestinska aktivister från al-Aqsa-martyrernas brigader har varnat britter och amerikaner att de bör lämna de palestinska områdena. Storbritannien uppmanar sina medborgare att avstå från resor till Västbanken och Gaza.

Hamasledaren Khalid Mishal uppmanar palestinierna att skynda till Jeriko för att samlas kring fängelset. Han varnar i en tv-intervju israelerna för konsekvenserna av att tillfoga fängslade palestinier några skador.

Varnade presidenten

Storbritanniens utrikesminister Jack Straw säger i ett uttalande att Storbritannien och USA den 8 mars gemensamt varnade Mahmud Abbas för att övervakarna skulle komma att lämna fängelset i Jeriko om inte säkerheten förbättrades.

Enligt det avtal från 2002 som reglerade deras närvaro var de tvungna att meddela Israel att de övervägde att lämna fängelset. Enligt Straw kände britterna inte till att Israel planerade en attack.

Daniel Wiklander