Våg av kidnappningar i Gaza

Västerlänningar tas som gisslan av palestinier

NYHETER

Parallellt med belägringen av ett palestinskt fängelse i Jeriko och oron i Gaza kommer uppgifter om kidnappningar av västerlänningar.

I flera fall uppges den palestinska organisationen PFLP ligga bakom.

Den lokale Röda kors-chefen i Gaza, en schweizare, uppges enligt TT ha kidnappats.

Två kvinnor som arbetar för den franska läkarorganisationen Médecins du Monde har tagits som gisslan av en grupp som kallar sig Che Guevara-brigaderna, och som står PFLP nära. En man som ringde till AFP sade att gruppen kräver dels att israelerna avbryter räden i Jeriko, dels att franska regeringen ingriper för att skydda Ahmed Saadat och de andra fångarna.

Kopior av de franska läkarnas pass faxades till AFP-kontoret.

Order att öppna eld

Enligt AP kidnappades fyra personer, däribland två sydkoreanska journalister, från ett lyxhotell vid strandpromenaden i Gaza på eftermiddagen. Även i detta fall ska gärningsmännen vara PFLP-medlemmar. Polischefen i Gaza har beordrat polisen att öppna eld mot beväpnade män som försöker kidnappa utlänningar.

Ett försök att kidnappa en amerikansk medborgare i Gaza gjordes också av PFLP-anhängare, uppger AFP. Den kidnappningen stoppades dock av palestinska säkerhetsmän.

Lärare kidnappade

Flera lärare har också kidnappats under eftermiddagen. Två australienska lärare kidnappades i Gaza, uppger AP. De arbetade på en amerikansk skola i staden. Enligt vittnen släpptes de dock fria senare, uppger tv-kanalen Sky News.

Dessutom kidnappades en 45-årig amerikansk lärare som undervisade i engelska på Arab American University i Jenin på Västbanken. Den kidnappningen ska ha utförts av al-Aqsa-martyrernas brigader, enligt palestinska säkerhetskällor.

Ett FN-fordon som transporterade biståndsarbetare besköts i norra Gaza på eftermiddagen, uppger AP. Ingen ska dock ha skadats i attacken.

Daniel Wiklander