”Hålet i plånboken blir större än det i tanden!”

Läsarna om tandläkarskräck

NYHETER

Besöket hos tandläkaren gör ondare i plånboken än i munnen.

Rädslan för att laga tänderna är trots allt mindre än rädslan för vad det ska kosta.

De flesta tycker att det är för dyrt att gå till tandläkaren i Sverige. Läsarna undrar vad det är som kostar så mycket?

T: "Jag är rädd för att gå till tandläkaren men mest på grund av att det är så dyrt!!"

Mats: "Vad gör jag om jag lider av tandläkarskräck? Och dessutom kommer bli ruinerad på kuppen. Vad är de som kostar?"

kvinnlig student: "Hur ska Sveriges studenter som lever på csn kunna ha råd att besöka tandläkaren? De pengar som vi får måste räcka både till mat, hyra och kurslitteratur. Varifrån ska vi få pengar till att besöka tandläkaren???

Anders: "Efter operationer o implantat kan jag säga att jag har fullt förtroende för tandvården. Däremot tycker jag att det är alldeles för dyrt för en vanlig undersökning".

Ted: "Efter fått tänder utslagna och varit tvungen att rotfylla 2 tänder och sätta in en krona så är man rätt van vid smärtan. Men smärtan från räkningen kommer man aldrig över".

Mira: "Hålet i plånboken blir större än det i tanden!"

Hemma bra men borta bäst

Flera läsare har passat på att fixa tänderna på semesterresan.

Tomas: "Är i thailand nu och var hos tandläkaren i går. har ar det 75% billigare. Gjorde ren tänderna och undersökte dom, där efter blekte jag dom med laser. Allt for 1400 kr, bara blekningen i Sverige kostar 4000 plus undersökning och rengöring säkert 4600?

Annelie: "Jag har nyss varit i Estland. Då jag trodde att jag började få ett hål i en tand gick jag till tandläkaren där för en undersökning. Hon lagade tanden och gjorde ett mycket proffsigt intryck på mig. Tillsammans kostade undersökning och en tandlagning ca 350:- Där fick jag resan betald".

Dr Drill: "Jag fixar tänderna i Riga Lettland. Prisvärt, avslappnat med trevlig kunnig personal".

Rädd och orolig

Många läser är rädda för smärtan och oroliga för att de inte får rätt behandling.

Ela: "Jag är rädd, så rädd att jag inte har varit hos tandläkaren på 12 år!

scary. "Jag tillhör dem som är verkligen rädd för att gå till tandis, har bitit sönder flera tänder och ja jag vågar helt enkelt inte gå dit. Jag kallsvettas, jag får ångest bara tanken av det... även jobbigt nu när jag skriver om det".

sara: "Fruktansvärt rädd för att gå till tandläkaren, känner mig helt utlämnad... men det värsta är ljudet, har dock kommit på en lösning tillsammans med min tandläkare-Mp3 spelare... fungerar kanon!!!"

Tessan: "Fick problem med en visdomstand. Operation var nödvändig. När jag sen vaknade upp ur narkosen, fick jag veta att jag fått två tänder utdragna. Förutom den tanden som skulle dras, hade han dragit ut en annan, fullt frisk. Han hade sett "fel" på röntgenplåten".

jasna: "Ja, jag är jätterädd eftersom jag var fel behandlad två gånger".

Tjatte: "Ja, jag är rädd, för att inte få adekvat behandling. Över eller underbehandling".

Friska tänder viktigast

Flera läsare skriver att ett bra sätt att komma över rädslan är att hitta en bra tandläkare som man känner förtroende för.

Monika: "Jag har Sveriges bästa tandläkare, och jag har varit honom trogen i 25 år. Trots min tandläkarskräck funkar det bra".

Fia: "Har man en underbar tandläkare ... , då behöver man inte vara rädd".

Tinan: "Dyrt - det är sant, men det är värt varenda krona. Jag saknar hellre andra prylar, men hela och snygga tänder är ett måste. Tandhälsan påverkar ju hela kroppen. Det vore dock ett plus om det blev billigare".

Tandvård och profylax

Några läsare ger de gamla beprövade råden om att borsta tänderna och använda tandtråd. Det är väl ända det som håller de flesta trollen borta och sparar pengar och tänder i det långa loppet.

Harry_Boy: "Borstar tänderna ordentligt, tandtråd då och då. Äter sällan godis eller kakor. Var hos tandläkaren på undersökning nyligen - lite tandsten, men inga hål".

Syster duktig: "Gå på profylax två gånger om året hos tandläkare eller hygienist. Dina tänder blir ordentligt rengjorda och polerade så att bakterier inte fäster lika bra och sköterdu dina tänder hemma får du inga hål = du kan använda dina pengar till roligare saker!

Tandis: "Du kan faktiskt i de allra flesta fall styra över om du får drabbas av sjukdomarna karies eller tandlossning (utom vid vissa sjukdomar). Vill du inte betala höga tandläkarräkningar, ja gå då på undersökning en gång om året, borsta dina tänder noga, småät inte.

Birgitta Wilén