Fick stora mängder sprit, öl och choklad

Muthärva vid Bilprovningen – åtta avskedade

NYHETER

En misstänkt muthärva vid Bilprovningen håller på att nystas upp.

Åtta anställda har polisanmälts och varslats om avsked.

I fredags fick Bilprovningens ledning information om att åtta anställda vid en station i Mellansverige i slutet av förra året tagit emot stora mängder sprit, öl och choklad från en kund.

Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle säger att sammanlagt rör det sig om 36 helflaskor sprit, ett antal flak starköl och flera chokladkartonger. De anställda har därefter delat gåvorna bland varandra.

- Det är fruktansvärt bedrövligt, säger Ehrenstråhle till TT.

Han poängterar att Bilprovningen har nolltolerans mot mutor.

Polisanmälan

Händelsen har polisanmälts. Förundersökningen om bestickning och mutbrott leds av kammaråklagare Per Nichols vid Riksenheten mot korruption.

- Under tisdagen har två personer hämtas till förhör och delgivits misstanke om mutbrott, säger han till TT.

De som hämtades in var arbetsledaren vid Bilprovningsstationen och ytterligare en anställd. Nichols vill inte uppge hur de ställer sig till anklagelserna.

Företaget som kommit med gåvorna och som misstänks för bestickning är en bilfirma som besiktigat sina bilar på stationen. Om bilfirman har fått några fördelar går inte att säga i nuläget.

- Det vet inte jag ännu. En del av förundersökningen får inriktas på att visa om det faktiskt har begåtts några fel, säger Per Nichols.

Under den närmaste tiden ska även de andra inblandade delges misstanke och höras.

Nästan alla anställda

De åtta anställda har stängts av och varslats om avsked från Bilprovningen. Alla anställda vid stationen berörs utom en som anställdes efter att det misstänkta mutbrottet ägt rum.

För att klara verksamheten på den aktuella stationen tvingas Bilprovningen låna in personal från andra områden.

Per Nichols var även åklagare vid en muthärva på Bilprovningen i Kungsbacka. Förra våren åtalades flera anställda för mutbrott och två kunder för bestickning. En anställd dömdes till villkorlig dom för mutbrott medan de andra åtalade friandes. Nichols har överklagat alla domarna och i november i år inleds förhandlingarna i hovrätten för västra Sverige.

Tidigare:

Fredrik Gunér/TT

ARTIKELN HANDLAR OM