Svenskar utvisas från Vitryssland

Valobservatörer från folkpartiet måste lämna landet inom 24 timmar

NYHETER

Minsk

Två svenska valobservatörer från folkpartiet greps på tisdagen i Vitryssland. De fick order att lämna landet inom ett dygn och förbjöds att komma tillbaka de närmaste fem åren.

- De har sagt att vi har 24 timmar på oss att lämna landet, sade Thomas Ochman till TT på telefon från Grodno strax efter 20 svensk tid.

Han och Björn Stenström förhördes då av fyra anställda vid den vitryska säkerhetstjänsten KGB. Lite senare släpptes de båda svenskarna.

- Vi har blivit filmade och de har tagit kopior på våra pass. . . vi har suttit i förhör hos de här killarna sedan klockan 16, sade Ochman.

De ingick i en grupp om fyra personer från Göteborgsregionen som rest till Vitryssland för att följa presidentvalet för folkpartiets räkning. Delegationen ingår i den danska organisationen Silbas valobservatörsgrupp.

”Måste ha särskild ackreditering”

Motiveringen till gripandet och ordern om att lämna landet var att de båda svenskarna brutit mot en vitrysk lag som säger att man måste ha en särskild ackreditering för att få genomföra opinionsundersökningar.

- Vi kom till det här landet för att titta på valet och för att bedriva opinionsundersökningar. . . Vi hann göra fem intervjuer innan vi greps, sade Ochman.

De besökte två vallokaler i utkanten av staden Grodno, nära polska gränsen, där förhandsröstning i presidentvalet pågick. När de kom tillbaka till stadens centrum vid lunchtid greps de.

Kravet på ackreditering för opinionsmätningar infördes i november och har lett till att det i dag inte finns några tillförlitliga undersökningar om vad vitryssarna tycker.

Moderater gripna tidigare

För några veckor sedan greps och förhördes en delegation från moderata ungdomsförbundet under ett besök i Vitryssland, men de blev inte utvisade.

Presidentvalet i den diktatoriska före detta sovjetrepubliken äger rum på söndag och president Aleksander Lukasjenko väntas se till att han vinner.

Lukasjenko valdes i ett demokratiskt val 1994; därefter har alla val fått hård kritik för att vara odemokratiska. En vanlig metod för att fuska till sig röster är att pressa studenter och statligt anställda att rösta i förhand, eftersom det då är lättare att byta ut valsedlar.

Joanna Kurosz/TT