Tre åtalas för mordet i Högsby

NYHETER

Pappan, mamman och sonen i samma familj åtalas för mordet på en 20-årig man i Högsby i Småland i november förra året.

Kammaråklagare Kjell Yngvesson sade till TT på onsdagsförmiddagen att han räknar med att lämna in sin stämningsansökan till tingsrätten senare under dagen.

Han säger att den 41-årige familjefadern, den 40-åriga mamman och den 17-årige sonen samtliga kommer att åtalas för mord.

Fick het olja över sig

– Sedan har jag en del alternativa yrkanden också, säger han.

Mordoffret, en 20-årig asylsökande från Afghanistan, dödades genom att han fick het olja över sig. Han fick även ta emot ett stort antal knivhugg och slag med tillhyggen mot kroppen och huvudet, enligt åklagarens stämningsansökan.

Han hittades i familjens bostad i Högsby. Dådet har betecknats som ett så kallat hedersmord, eftersom motivet tros vara 20-åringens förbindelse med den 16-åriga dottern i familjen, som också kommer från Afghanistan.

Åklagaren hävdar att pappan, mamman och sonen tillsammans och i samförstånd dödat 20-åringen med den heta oljan, knivhuggen och slag mot kroppen och huvuden med diverse andra föremål. Enligt stämningsansökan är det heller inte uteslutet att flera, ännu okända personer kan ha medverkat.

”Föräldrarna lockade”

I sitt alternativa stämningsyrkande pekar Kjell Yngvesson ut 17-åringen som den som i första hand utfört dådet. Yngvesson påstår där att föräldrarna varit anstiftare genom att locka 20-åringen till Högsby och lägenheten under falska förespeglingar. I vart fall har föräldrarna låtit bli att hindra den underårige sonen att begå brottet, menar åklagaren.

Tidigare:

TT