”Man ska få dem att öppna plånboken”

Bryggarsonen Jens Spendrup tipsar om hur du lyckas som företagare

NYHETER

Han drömde om att bli pianist men fick ta över familjeföretaget av pappa – och det är inget han ångrar. Jens Spendrup har varit vd i 30 år och är chef över drygt tusen personer.

Här är hans bästa tips på hur man blir framgångsrik företagare.

Foto: ulf höjer

Älska din produkt, köp inte för mer pengar än du har på banken och få andra att öppna plånboken – så ser Jens Spendrups bästa råd ut.

Själv älskar han sin öl, men läsk har han slutat dricka.

– Det blir mest mineralvatten för min del, säger Jens Spendrup.

För trettioåtta år sedan började han jobba hos sin far som då var vd för Spendrups. Åtta år senare tog har själv över vd-posten. Då var han 32 år.

Vilka tips skulle du vilja ge till någon som vill starta företag i dag?

– Fundera först igenom affärsidén, vad du vill göra så att du har det klart för dig. Skaffa sen en rådgivare eller mentor som själv är företagare som du kan fråga och ta råd av. Det finns inget som är så bra som en rådgivare. Jag hade min far. Det var bra att kunna fråga honom om allt, men jag har haft andra rådgivare också.

Vilka är de vanligaste fällorna?

– Det är likviditeten, att man inte drar in lika mycket pengar om man lägger ut.

Man måste få pengarna att strömma så inkomster och utgifter matchar varandra annars sitter man på pottkanten. Man ska aldrig köpa för mer än man har i plånboken, det gäller att ha karaktär.

Vad är det viktigaste att tänka på innan man startar företag?

– Om det är verkligen är det man vill så att man inte gör det för att någon har sagt det. Man ska ha en längtan, det måste finnas en drivkraft och den kommer inifrån.

Vilka drivkrafter har du?

– Jag älskar öl och jag har inget emot att tjäna pengar. Jag tycker också om att jobba med människor och att leda. För många är den viktigaste drivkraften att styra sitt eget arbete, är man anställd är det ju någon annan som bestämmer.

Kan vem som helst bli företagare?

– Tja, om detta tvistar de lärde. Jag tror att vem som helst kan. Men jag tror också att jag kan lära mig hoppa höjdhopp, fast jag kommer inte över 1.30, säger Jens Spendrup och skrattar.

– Man måste ha vissa förutsättningar, vissa har det nog lättare. Det handlar om affärssinne och skaffa sig intäkter. Man ska få någon annan att öppna plånboken för det krävs ett affärsmannaskap. Jag ska göra mina produkter så attraktiva att konsumenterna vill ha dem.

Man behöver också har självförtroende och självinsikt.

Vilket är det viktigaste du lärt dig under dina år på Spendrups?

– Det är nog hur man motiverar medarbetare. Det är det viktigaste. För det måste man tro på sig själv, ha självinsikt och tillit och kunna ta kritik. Och så måste man gilla människor.

Har du alltid velat bli företagare?

– Åh nej, jag ville bli pianist, men jag insåg väl mina svagheter och gav upp de planerna. Jag spelar fortfarande som hobby. Sen ville jag bli arkitekt, men när jag sökte till KTH kom jag inte in. Då tog jag mitt tredje alternativ och sökte till ekonomutbildningen. Det är inget jag ångrar. Jag har klarat mig med den utbildningen hela livet.

Visste du att?

Karin Abrahamsson ([email protected])