Saddam Hussein i rätten: ”Jag är president”

Foto: ap
Saddam Hussein pratade så mycket att domaren fick stänga igen rättegången för media.
NYHETER

The Saddam show är igång i rätten igen.

Den tidigare irakiske diktatorn babblade i dag på så till den milda grad att rättens domare såg sig tvungen att stänga rättegången för bevakande media.

Vid flera tillfällen sade domaren Raouf Abdel-Rahman till Saddam Hussein att hålla inne med polemiken och istället koncentrera sig på det han var där för att göra: Att svara på rättens frågor.

Men ex-diktatorn ville inte lyssna på det örat, istället höll han en lång utläggning som avslutades med att han fortfarande ser sig som landets president. Dessutom hann han uppmana det irakiska folket att fortsätta göra uppror mot ”de amerikanska ockupanterna”.

Abdel-Rahman sade till Saddam Hussein att han visserligen har varit president en gång i tiden, men nu är han åtalad.

Strax därpå beslutade domaren att stänga rättegången för media.

Tidigare under dagen hade den tidigare chefen för underättelseorganisationen Mukhabarat, Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim, vittnat. Ibrahim är anklagad för att personligen ha varit med och torterat invånare från byn Dujail, där 148 shiiter dödades efter ett mordförsöket på Saddam Hussein.

Barzan Ibrahim nekar dock till allt:

– Jag skällde på säkerhets- och partirepresentanterna som hade arresterat de där människorna. Jag skakade deras händer och lät dem gå, sade han.

Hans underskrift på ett dokument som länkade honom till morden var förfalskad, sade han.

Rättegången mot Saddam Hussein är uppskjuten till den femte april.

Robert Triches, AP