"Ufo-ballonger det största sprattet"

Läsarna om oförklarliga himlafenomen

NYHETER

”Jag fick den glimt som övertygade mig helt och hållet”, skriver Tomas.

När man har sett ett ufo, ett oidentifierat flygande objekt, är det inte längre lika lätt att avfärda det som rena fantasier.

Frågan är bara vad det är som man har sett?

Flera läsare skriver och berättar om självupplevda och oförklarliga himlafenomen.

Stenis: ”Vad är det som ser ut som fem stjärnor, som färdas i grupp, och tar sig ljudlöst från ena sidan av himlavalvet till den andra på fyra till fem sekunder? Det har jag funderat på sen jag såg det för många år sen. Satelliter färdas inte så snabbt. Meteoriter färdas inte på det sättet”.

Han får medhåll av ”Mamma”: ”Jag vet vad du menar. Jag såg samma sak i Californien 1990. Jag är före detta pilot och vet att inget vi känner till hittills kan röra sig på det viset. De jag såg rörde sig som när insekter förflyttar sig från blomma till blomma. Tog sig på så sätt tvärs över himlavalvet”.

Ljussken

Myrrami: ”Vintermörk kväll åkandes i en bil ser jag ett mycket konstigt äggformat sken på himlen som glöder. Trodde först att det var något som brann. I ett ögonblick är det två för att lika hastigt bli tre och i nästa stund vara helt borta”.

fingal olsson. ”Jag upplevde något konstigt uppe i norrland för ungefär 25 år sedan. När jag lyssnade på radion tystnade den plötsligt. Och efter det såg jag ett ljussken som blinkade. Det färdades otroligt snabbt”.

Accelererande objekt

Tomas: ”Jag fick den glimt som övertygade mig helt och hållet. Jag fick se runt sex till åtta klotformade objekt som tillsynes färdades i ca 400 km/tim svårt att bedöma, avståndet var diffust, efter ett kort iakttagande av objekten accelerade dom extremt snabbt, två veckor senare såg Mexikanska flygvapnet dom och filmade!”

x: ”Polarn såg en gång ett märkligt ufo. Har senare sett bilder på det amerikanska B2-planet som stämmer väldigt bra med hans beskrivning. Han kanske inte var full trots allt (fast å andra sidan, vad skulle en B2:a göra i Sverige flera år innan det officiellt fanns, hmm).”

Några förklaringar

En läsare kommer med en hel lista med de vanligaste förklaringarna på vad det man kan ha sett för konstigt på himlen.

Niklas: ”Nu är det så att det bara finns ett fåtal ouppklarade fall i Sverige. Ufo-ballonger står för det största sprattet för folk som tror de sett ufo. Här är de vanligaste misstolkningarna: flyg, fåglar, rymdskrot, ufo-ballonger, meteorer, flygplansljus, bolider, satelliter, strålkastare, norrsken och kondensstrimma”.

Gör det själv

Vi får ett ufo-partytrick av Ufomannen: ”Jag har skapat ufo med några meter tunt lätt papper, lite oasis och några sprut aceton kan man lätt skapa ett eget ufo. Det blir en varmluftsballong med lysande låga som flyger väldigt långt innan det brinner upp med ett sken. Mycket effektfullt och vilseledande vid mörker”.

Birgitta Wilén