”Arbetsförmedlingens hjälp är värdelös”

Karin Didrichsen chattade om jobb, respekt och viljan att försörja sig själv

NYHETER

   Karin Didrichsen säger: Nu är jag här!!

grynet säger: Hej Karin, när jag var på arbetsförmedlingen var de typ helt otrevliga och bara: äh du kommer ändå inte få nåt jobb, jättenegativt. varför är de såna? Har du varit med om det oxå?

   Karin Didrichsen säger: Absolut! Mina erfarenheter säger att man ska skita i arbetsförmedlingen för den hjälp dom har att erbjuda är ändå värdelös, enda anledningen till att vara med där är för att man senare ska kunna få någon ersättning från a-kassan. Men mitt råd är ignorera dom! försök göra det på ditt sätt!

Marabou säger: Hej Karin! Vem är du egentligen? kram

   Karin Didrichsen säger: Haha, jag heter Karin och jag är en helt normal människa som du och alla andra, bara det att jag har en nervskada i benet. Men annars e jag som alla andra! kram

Ola säger: Tycker du inte det är sossarnas fel att du är långtidsarbetslös som ung?

   Karin Didrichsen säger: Ärligt talat så vet jag inte riktigt vem jag ska "skylla" på. Mycket är försäkringens fel. och att skylla på något parti i sig är nog inte rätt. Men till viss del kan jag nog hålla med. Dom (och alla andra partier) måste hjälpa oss mer än vad dom gör nu.

Ola säger: Skulle det inte hjälpa ta bort alla lagar och hinder i arbetslivet?

   Karin Didrichsen säger: Jo det är möjligt, kanske inte riktigt ta bort dom, men att ändra dom hade nog varit den bästa lösningen för alla.

blomsterbarn säger: Florist, aha, det skulle jag vilja bli. Hur gör man?

   Karin Didrichsen säger: Går i skolan *ler* kolla upp var utbildningen finns.. det är ju en gymnasieutbildning (finns iofs även som vuxenutbildningar men det e skitdyrt) min linje hette hantverk övrigt inriktning florist! lycka till!! ps. de e jättekul! .ds

emilia säger: vad gör du då?

   Karin Didrichsen säger: Vad jag gör?! Jag kämpar för att bli invaliditetsbedömd av försäkringen men det tar tid, så just nu gör jag ingenting, söker jobb jag vet att jag ändå inte klarar av bara för att få tyst på arbetsförmedlingen. Men snart ska jag börja arbetsträna på en skola och förhoppningsvis klarar jag av det så pass att jag kan läsa till lärare sen.

Marabou säger: Vad anser du att man bör göra för att förbättra ungdomarnas situation på arbetsmarknaden? Ok, nu vet jag vem du är! Good luck with your searching after a job! :)

   Karin Didrichsen säger: Se mer till deras behov och att få arbetsgivarna till att fatta att man inte kan var 25 år med 20 års arbetserfarenhet.

qwerty10 säger: Har du inte funderat på att starta eget?

   Karin Didrichsen säger: Jo visst, men sen är frågan inom vad?! Eget företag kräver mycket av en, man kan inte vara sjuk eller hemma eftersom du själv har ansvaret för ditt företag. Rent ekonomiskt fungerar det ju inte att stänga ibland för att man är hemma. Det kostar mycket att ha eget företag och med dagens arbetsgivar avgifter är det knappast lönsamt att anställa någon när man är egen företagare!

leo mölndal säger: Visst kan du få jobb är det inte så att du är lite krässen och tar inte vad som helst

   Karin Didrichsen säger: Inte direkt. Jag har en nervskad och det gör ont, det är som om du skulle slå dig på tummen med en hammare och sen ha så ont resten av ditt liv. Hade du kunnat jobba med något som innebar att du skulle använda tummen då?!

snoot säger: Tja, vad gör du hela dagarna? Det är så himla trist, jag ligger mest å kolla på teve.

   Karin Didrichsen säger: Jo det blir väl en del tv-tittande, försöker iofs att hitta på något men har man ont är det inte så lätt.. men man BORDE ju egentligen söka jobb istället för att titta på tv. Nu vet jag att det kan vara rätt så svårt eftersom det inte finns så många jobb att söka.

Frasse säger: Hejsan Karin! Jag är lika gammal som du och har varit arbetslös i princip sedan jag slutade årskurs 9. Jag springer på praktik hela tiden p.g.a att jag inte har någon utbildning, har en helsickes massa erfarenheter. Jag har fått lära mig att "jobben söker inte dig" ... det är DU som ska söka jobben. Skicka runt ditt CV till 20 st bolag varje vecka så lovar jag dig att du får jobb inom en månad.

   Karin Didrichsen säger: Det har jag gjort, jag har gått "utbildningar" på arbetsförmedlingen som innebär att man får lära sig att söka jobb och där skickade vi ut intresseanmälningar, och det gör jag även nu. Mitt problem är väll mer att jag inte kan få något jobb som respekterar min skada så jag kan få sitta ner eller ibland vara hemma utan att man får sparken.

Henrik säger: Hej Karin. Jag känner med dig då jag själv varit arbetslös länge, och jag har en vän som är sjukskriven pga psykiska/emtionella besvär. Hur ser du på framtiden?

   Karin Didrichsen säger: Osäkert. Jag ska gå till min doktor nu i 17 veckor för att se vad man kan göra för att jag ska få ett fungerande arbetsliv. Jag hoppas ju egentligen att skadan ska "försvinna" även om jag vet att det inte är troligt, men jag vill ju även jobba, tjäna egna pengar och få ett riktigt liv.

Woudiwo säger: Varför får du sitta här o svara på frågor?

   Karin Didrichsen säger: För att jag blev tillfrågad av Ungt vals redaktör om jag ville skriva om min situation, där frågade han även om jag ville chatta med folk så dom kunde ställa frågor.

Daniel säger: Jag är ledsen men jag tycker det är trist att du gett upp redan, det finns ju mängder med jobb där du inte behöver använda annat än din röst så kom inte och säg att det inte finns något jobb för dig för det är bara skitsnack!

/Från en som vet!

   Karin Didrichsen säger: Jo teleförsäljare, men hur osäkert är inte det? Du har provisions lön med kanske en fast lön på några tusen. Hur säkert är det när man har lägenhet och sånt att betala? Visst jag skulle kanske kunna sitta i nån växel eller så också men då kommer vi ändå tillbaka till det med att jag ibland har så ont att jag inte kan ta mig ur sängen. Med andra ord jag måste stanna hemma för annars hade jag bara störtbölat mig igenom dagen. Tror du verkligen att jag blir anställd då? Hade DU anställt mig?!

jens säger: Karin! fan vad soft att inte behöva jobba och bara kunna sitta hemma och dricka folköl hela dagarna... är det inte underbart ??

   Karin Didrichsen säger: Inte direkt faktiskt, det är iofs skönt att kunna få sova.. men i slutändan är det ändå fruktansvärt tråkigt och dåligt. Du kan ju inte leva så hela ditt liv?! Du förlorar ditt normala sociala liv eftersom nästan alla jobbar. Visst du kanske har vänner som jobbar, men vad ska du göra under dagarna när dom jobbar?! Tillslut kommer du att tappa kontakten med dom eftersom dom knyter nya kontakter på jobbet, och känner att dom kanske inte får ut något av att vara vän med någon som bara sitter hemma och jobbar på ölmagen.

Josse säger: Hej! Vad tråkigt att inte kunna jobba som det man utbildat sig till! Vad för arbeten försöker du söka istället, som inte påfrestar din skada?

   Karin Didrichsen säger: Ja du... bra fråga... jag söker som sagt alla jobb jag kan.. även sånna jag inte har någon erfarenhet av. Egentligen påfrestar allt min skada, alla jobb alltså.. kanske om man fick sitta hemma i sängen och slicka frimärken *skämtar*.. jag vet faktiskt inte vad jag skulle kunna söka för jobb som inte påfrestar mig, men jag söker ju dom ändå!

Connie säger: Hur tycker du Läkare och Arbetsförmedlingen, + ev förskringskassa arbetar ihop ang din situation?

   Karin Didrichsen säger: Dåligt... det enda positiva är min läkare som verkligen försöker hjälpa mig, problemet där är bara kostnaderna. Jag har ju ingen inkomst från alfakassa eller något sådant. Arbetsförmedling bryr sig inte så mycket för det ända dom ser är att jag är utbildad florist och måste därför söka alla dom jobben. Min skada skiter dom i.

Snart 20 säger: Hur många nej har du fått hittils?

   Karin Didrichsen säger: Haha.. av dom som har svart på mina ansökningar?! Många, nog uppåt en 20 st, dom andra jobben jag sökt till hör aldrig ens av sig.

Frida säger: Kan du inte få nån sorts hjälp med smärthanteringen och nån sort rehabilitering? Jag vet att Arbetsförmedlingen har en rehabiliteringsenhet där man ska kunna hjälp med att prova ut olika jobb för att sedan tillslut kunna hitta nåt som du kan funger inom.

   Karin Didrichsen säger: Det är väl ungefär det jag ska göra nu med att arbetsträna på en skola för att sen kanske kunna läsa till lärare, en lärare behöver ju inte alltid stå upp. Angående smärthanteringen är det också på gång. Ska i 17 veckor gå till en sjukgymnast och psykolog för att förhoppningsvis lära mig att hantera smärtan.

jimbop säger: Vad hårda folk är mot dig här i chatten :/ de verkar önska att de hade så ont som du. Inte ens de som är FRISKA kan få jobb idag. Så det är inte så märkligt att en som har svårt att jobba in får jobb.

   Karin Didrichsen säger: Håller helt med dig! Dom tror bara att jag är lat och att jag inte vill jobba, men det vill jag ju. Jag vill kunna flytta hemifrån och försörja mig själv. Men visst lite hårda är dom eftersom det faktiskt är så att det i dagsläget är väldigt svårt att få jobb. Sjuk som frisk. Men vill dom ha lika ont som mig så säger jag bara visst! Lycka till!! Vill tillsist bara tacka alla som skrivit och det va jätte kul att få vara här! kram till alla