Sex till sjukhus efter läkemedelstest

”Min pojkvän såg ut som elefantmannen”

Foto: Edmond terakopian/AP
Myfanwy Marshall, flickvän till en av de män som deltog i läkemedelstestet på onsdagen. ”Jag kände inte igenom honom, han såg ut som elefantmannen” sade hon.
NYHETER

Tillståndet är kritiskt för två män som på onsdagen deltog i ett läkemedelstest i Storbritannien.

Flickvännen till en av männen säger att pojkvännens såg ut som elefantmannen efter testet.

Ytterligare fyra män som deltog i testet ligger också på sjukhus och deras tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt, rapporterar CNN och Sky News.

– Min pojke har alltid varit frisk, nu har de förstört hans liv, sade en mamma till en av de drabbade männen till CNN.

Organ slogs ut

Skadorna de totalt sex männen fått sägs vara att funktionen på flera inre organ slagits ut, liksom immunförsvaret. Åtminstone två av offrens huvud och ryggar ska ha svullnat upp till abnorma proportioner. Tidnignen The Sun skriver att en av de frivilliga i testet fick köras till sjukhus sedan hans huvud svullnat upp till tre gånger storlek.

Och flickvännen till en annan av de drabbade sade att hennes pojkvän såg ut som elefantmannen.

De sex vårdas nu på Northwick Park-sjukhuset i nordvästra London.

Totalt deltog åtta män i testet av det nya läkedmedlet, som uppges vara en antiinflammatorisk medicin. Men två av männen fick placebo istället för läkemedlet.

Följt reglerna

Företaget Paraxel som genomförde testet säger att man följt alla regler. Men den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA har redan fattat beslut om en grundlig undersökning.

Läkemedlet är utvecklat i Tyskland på läkedemedelsföretaget TeGenero AG.

– De här resulaten kommer som en total överraskning och avspeglar inte vad man kunde förväntat sig efter de första laboratorietesterna, säger doktor Benedikte Hatz på TeGenero i ett uttalande.

Robert Triches